Sidor

måndag 12 december 2011

Belysning i ryggåstak

Vissa saker är relativt enkelt att ta beslut om. Andra inte. Belysningen i köket är en av de sakerna där jag inte lyckats hitta rätt. Ryggåstak ger ett luftigt och härligt intryck, men ur belysningssynpunkt? Det är jättesvårt att ljussätta ett högt tak. Många har spotlights i taken idag och det kommer vi också att ha. I vårt nuvarande hus har vi sådana ljuskällor bland annat i just köket och det ger ett väldigt bra arbetsljus. Men då är det 2400mm till tak och inte ett ryggåstak.

Till vänster om köksön har vi ritat in ett rektangulärt burspråk som är 1500mm djupt och 3000mm brett. Fönstren kommer att släppa in massor av ljus till arbetsytorna på köksön, men jag är ändå tveksam till att det räcker. Hur blir det en mörk och regnig höstkväll? Det fungerar ju inte så bra med bänkbelysning på en köksö och hur långt sprider sig ljuset från fläktkåpan? Det får bli att ta kontakt med någon som begriper sig på detta :)

Över matplatsen i köket skulle jag också vilja ha en punktbelysning. Redan för ett par år sedan hittade jag en lampa jag föll pladask för, men det var innan ryggåstaket kom in i bilden. Sedan var jag även lite tveksam till hur lampan skulle göra sig i den lantliga stilen, men vid lite eftertanke så kommer ju vårt hus vara en blandning av både det moderna och lantliga.

Favorit i repris från fantastiska It's a house

Lampan ger ett härligt mönster i taket och så är den gjord för att belysa lite större ytor. Frågan är om mönstret kommer att återges i ryggåstaket? Materialet är konstrotting och nu när jag googlade så fick jag se att den inte bara finns i brunt utan nu även görs i vitt. Då kan jag stryka ett "köp-nytt-gör-om"-projekt ;) När det gäller att bygga egna lösningar på saker och ting så rekommenderar jag er ett besök till ovan nämnda blogg, It's a house. Jag fastnade helt för denna när jag hittade den för två år sedan och den är fortfarande en av mina absoluta favoriter. En riktig inspirationskälla!


Lampan Puro från Cottex
Bild från Boomstore

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar