Sidor

lördag 11 februari 2012

Svarta vitvaror

Det mesta går i köksplanering för tillfället. Kök, badrum och inte minst kosntadskalkylen. De stora posterna som skall in där nu är just kök och badrum. De grova uppskattningarna är gjorda, men nu är det mer i detalj som allt specas. Så långt det går 6-7 månader innan inköpen måste göras.

Just vitvarorna har vi gått ifrån att ha integrerade till att med största sannolikhet välja svarta. Sedan tidigare har vi bestämt oss för IKEAs Lidingökök och om vi ska ha integrerade vitvaror så blir de tyvärr väldigt låga vilket vi känner inte riktigt passar oss. Istället har vi alltså valt att gå på den svarta linjen och som det ser ut idag så blandar vi lite mellan Cylinda, Husqvarna och Electrolux. Jag har en förkärlek till Cylinda som vi har idag, men med 185-skåp så blir det lite trixigare att få till köksinredningen. Väljer vi Electrolux 180-skåp så blir allt mycket lättare. IKEAs kök är billigare än sina konkurrenter, men då finns heller inte den flexibiliteten i bland annat storlekar som andra kök har. Nu måste vi ju inte och bör heller inte, bestämma oss idag, men däremot så måste vi absolut börja tänka på vilka detaljer vi risar och rosar gällande vitvarorna.

Håll i er nu för nedan visas en salig blandning av svarta vitvaror från olika tillverkare som står högt upp på önskelistan för tillfället :)

Bilder från tretti.se

Bilder från tretti.se

Bild från tretti.se

Som ni ser så har vi helt valt bort IKEAs egna vitvaror. Dels så beror det på att vi maximalt kan få 175cm höga frys- och kylskåp, men även att kombinationen av ång- och varmluftsugn inte finns. En induktionshäll med anpassningsbara zoner är inget måste, men en väldigt trevlig egenskap liksom den extra bredden på 11cm. Den valmöjligheten saknar IKEA. Diskmaskinen vill vi gärna inte ska vara mindre än den vi har idag så där föll valet på "Sverigedisken". Förutom antal kuvert så är en dold av/på-knapp mycket uppskattat i en barnfamilj! Vi lagar mycket mat så smidiga och praktiska vitvaror står högt upp på prioriteringslistan.

Har ni erfarenheter från dessa eller andra vitvaror? Vi tar som alltid mer än gärna emot tips. Många av er kommenterar direkt på Villa Nystugas sida på Facebook vilket självklart går precis lika bra. Huvudsaken ATT ni kommenterar. Det hjälper oss väldigt väldigt mycket i vårt beslutstagande :)

11 kommentarer:

  1. Okej, lite synpunkter från en vitvaru säljare kommer här! ;)
    Kyl- och frysskåpen är ritkigt bra skåp som har något som heter superkabinett (om ni inte visste det;)) Som innebär att plåten "runt" kylen är böjd istället för flera ihopsvetsade skivor. =INGET kylläckage när skåpet "sätter sig" några månader efter installation. Om ni bestämmer er för vita eller rostfria vitvaror rekommenderar jag asko's diskmaskin D5437xl (w för vitt, s för rostfritt) då den har exakt samma funktioner som cylinda, tillverkas på samma fabrik men har en lägre prisbild eftersom dom blivit uppköpta av ett annat märke. Det är exakt samma maskin, med en annan logga på helt enkelt. (Och dessutom ett automatiskt diskprogram också) 5 års garanti även där. Den finns som sagt inte i svart dock. Ugn skulle jag kika på samsung's BQ1VD6T131. även där samma funktioner till betydligt bättre pris. Hällen skulle jag kolla Electrolux's EHD68210P. Rekommenderar INTE att ha en stålkant runt hällen utan man bör välja fasade kanter istället. Om du till exempel drar av kastrullen från plattan, som iaf jag gör hela tiden, när maten är klar så kan du räkna med att den där stålkanten blir extremt ful efter 2-3 användningar. Electrolux's häll har även den sammma specifikationer till mer eller mindre samma prisbild.
    Så där, nu ska jag knipa igen! ;) jag kan maila en offert med kompispris om du vill när jag jobbar imorgon?? ;) puss

    SvaraRadera
  2. Åh, jättetack för synpunkterna!!! Ska direkt kika på dina alternativ Sabina :D

    SvaraRadera
  3. Så, nu har jag kikat lite på alternativen och har lite frågor.

    När hällen saknar stålkanter, är det inte risk för att man slår ur glasflisor då man drar kokkärl mot kanten? Finns det någon häll som är mer reptålig än någon annan?

    Stor ugn är något jag föredrar och ser ju att Samsung har en rejält mycket större än den Husqvarna jag tittat på. Hur är det att välja ett sådant nytt märke som Samsung på sina vitvaror? Antar att det är bra produkter, men är det lätt att få tag på reservdelar? Måste också erkänna att jag tittat lite på ugnarnas färger då jag gjorde mitt val. Försökte få en svart ugn som skulle matcha vitvarorna, men det var inte direkt enkelt. Färgen får ju inte gå före funktion så blir ugnen rostfri så blir den :)

    Ett besök till en stor kedja som har vitvaror får det absolut bli, men jag är nog rädd för att vi inte tar oss ända upp till Luleå. Inte just nu i alla fall, så se till att jobba kvar även i höst när vi behöver ditt kompispris ;)

    SvaraRadera
  4. Hej hej!
    Vi har en asko diskmaskin och är otroligt nöjda! väldigt rymlig och ingen dålig plast inuti. Även vi har Lidigökök och vi har valt att ha vår diskmaskin integrerad, fronten passar alltså till askos diskmaskin.(det finns en modell som är något högre för den stora familjen och då passar inte luckan.) Vi har även valt att ha vår diskmaskin upphöjd, vi har sätt ett överskåp till kyl/frys under diskmaskinen för att underlätta i och ur plockning.
    Lycka till!

    SvaraRadera
  5. Nej inte direkt, glaset är härdat och det fasade kanterna avslutas med silikon när man installerar hällen och "bäddar" som in kanterna. När det gäller reptåligheten är det detsamma, men det är oerhört viktigt att rengöra hällen på rätt sätt för att undvika de uppnötta kanterna efter pannor och kastruller på glaset. använd ALDRIG typ Mr. muscle-sprej eller liknande rengöringsmedel då de har slipmedel i sig. Helst ska man låta hällen kallna och sedan skrapa loss matrester och liknande med hällskrapa, och sedan torka av med en trasa fuktad med ett rengöringsmedel som innehåller fett. Fettet kommer lägga sig som en skyddande hinna då det sjunker in i porerna på hällen. Är den riktigt skitig kan man använda vanligt yes-diskmedel, men man bör då smörja in hällen med samma "fettrengöing" och så att den blir mättad på nytt, efter att diskmedlet tagit bort skyddhinnan.
    Samsungs är relativt nytt på vitvarumarknaden, men har funnits desto längre inom storkök. De har riktigt bra grejjer, men håller nere prisbilden eftersom de fortfarande räknas som ett nytt märke. Reservdelar tas direkt från samsung, man bör kunna ringa som privatperson och beställa men lättast är att be någon av de större vitvarukedjorna göra det, då dom kan få bättre pris. Det är inget måsta att ha köpt varorna från just den kedjan, det går att få tag på hos nästan alla, då man ändå står för kostnaden (om garantitiden har gått ut).
    När det gäller färgen kan du kolla på märket Gram. Det är ett otroligt etablerat danskt märke, som bland annat står för all köksinredning på Max hamburgerrestauranger. När det gäller hällar så är det just gram och electrolux som är ledande då det använder sig av ett glas som är mer mättat, vilket gör att det delvis blir lite slittåligare men framförallt hindrar glaset från att nästan se genomskinligt rött ut. Speciellt med starka lampor från fläkten som lyser rakt ner på hällen. Men gram har iaf lite mer svarta detaljer än samsung. Värt kan vara att kolla på en ugn med rengöringsprogram också, lättast är pyrolys som fungerar som en kremeringsugn. Man kan ha en ugn full i olja, fastbränd mat av alla de slag mm, slå igång pyrolysprogrammet som innebär att ugnens temp. går upp till 600-700grader, och sedan bara behöva sopa ur dammet från resterna ur ugnen. Oerhört smidigt, inga kemikalier behövs!
    här har du electrolux egna rengöringsmedel till hällar också --> http://www.elgiganten.se/product/vitvaror/tillbehor-ovriga-vitvaror/RS474204/electrolux-hallrengoringsmedel
    :)

    SvaraRadera
  6. Tack, tack, TACK Sabina! Vi lär återkomma i frågan när det närmar sig :)

    SvaraRadera
  7. Anonym:
    Smidigt att få upp diskmaskinen för bättre arbetshöjd. Hos oss kommer det tyvärr inte fungera då vi ska ha maskinen placerad i köksön, men jag förstår att ni är nöjda! Tack också för tipset med att Lidingö-luckan passar för att integrera diskmaskinen :)

    SvaraRadera
  8. Tack för tipset att kika på kommentarerna. För vår del har vi läst att våra ugnars belysning har olika blå färger. Men jag vet inte, hoppas innerligt att vi inte kommer att tänka på det...

    SvaraRadera
  9. Hus no 38:
    Du, det hoppas jag också ;)

    SvaraRadera
  10. Vi har Samsung på alla vitvaror förutom Bosch diskmaskin för av någon anledning fanns inte en integrerad diskmaskin från Samsungs. Jag förstår verkligen behovet av eran häll. Vi har en platta som är anpassninsbar i storleken på vår induktionshäll och den använda klart mest.

    SvaraRadera
  11. Ika:
    Jag har alltid varit en förespråkare av SAMMA märke på ALLA vitvaror och då uteslutande Cylinda. Pappa och min man är båda elektriker och sköter mycket service på vitvaror och genom tiderna så har just Cylinda varit de som hållt bäst och varit lättast att arbeta med. Tex när det gäller reservdelar så är det lätt att få tag på då de tillverkas i Sverige.

    Nu på senare tid så har det blivit lite förändringar. De stora teknikvarukedjorna breder ut sig och konsumenterna kräver att allt ska vara lättillgängligt och kunna bytas mer eller mindre på dagen. Att en elektriker ska behöva koppla in tex en tvättmaskin är borta för länge sedan. Många andra märken har kommit ikapp på försäljningslistan och kvalitén förbättras dag för dag. På så vis "vågar" vi oss på att blanda olika tillverkare av vitvaror och vi går mycket efter tester som gjorts. Dock måste det vara ett känt och etablerat märke för att få tillgång till eventuella reservdelar.

    SvaraRadera