Sidor

måndag 2 april 2012

Fristående tvättställ

Ska vi ha ett fristående tvättställ uppe på kommoden eller ett traditionellt porlinstvättställ som täcker hela ovansidan? En liten sak i det stora hela, men med alla dessa beslut som skall tas så blir bägaren snabbt full och i detta nu känns det som om den är på väg att rinna över. Då vi tänkt att göra allt byggarbete inomhus själva så har vi tack och lov ett tag kvar innan vi måste bestämma oss. Dock så är allt man kan bocka av på den extremt långa listan, en befrielse :)

Som jag nämnt innan så vill jag helst bygga tvättställskommod och linneskåp själv, men oavsett så kvarstår ändå frågan om val av tvättställ. Modellen på det fristående tvättfatet ska helst ha lite rundare och mjukare former och inte allt för modernt. Ett fyrkantigt finns med bland favoriterna ändå och det tack vare dess otroligt vackra ton-i-ton mönster. Om det blir ett heltäckande tvättställ så blir det ett med enklare raka former och helst inte en "mage" som man så ofta ser. Nackdelen med ett heltäckande tvättställ är den att man har en för stor yta att ställa saker på. Jag har nämligen en tendens att lägga saker, oavsett om dom hör dit eller inte, på varje lämplig eller olämplig yta som jag hittar. En smalare kommod, ca 100cm, och med ett fristående tvättställ gör att utrymmet till att ställa onödiga saker på, krymper. En ljuslykta och tvålpump räcker gott och väl. Nackdelen med toppmonterat tvättställ är att det är lite mer opraktiskt att hålla rent.

  

Hafa Misaki Cone, Oval och Round
Källa: Bygghemma.se
 

Sist, men inte minst, det fyrkantiga toppmonterade tvättstället Memento från Villeroy & Boch. Ingen nyhet här på bloggen utan ni har sett det förrut, men så vackert att det tål att visas igen. Jag har skickat iväg en prisförfrågan på ett enkelfat och håller tummarna så hårt det bara går. Tyvärr tror jag att priset för skönheten är relativt högt, men än så lever hoppet :)

Vad ska man välja för tvättställ då? Om det blir ett fristående så funderar jag på att själva bänkskivan skall kläs med mosaik. Kommoden kommer troligtvis att penselmålas ljusgrå så någonstans i spektrat grått-vitt är det jag ser framför mig. Mörkare eller ljusare får vi se den dag vi bestämt oss för tvättställ. Fristående eller traditionellt heltäckande?

4 kommentarer:

  1. Det här är nog det vackraste jag vet. Skulle så gärna vilja ha det själv.
    Kram på er.
    http://www.kristalldesign.se/sv/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Design på hög nivå Åsa!

      Kramar från Värmland

      Radera
  2. Vi har fristående och visst är det en del bänk yta att torka av och med tanke på vårt djup på skivan även en del spill av vatten när man tvättar sig. Kommer nog välja en vanliga kommod med heltäckande handfat på till lilla toaletten så att vi får ett av varje. För mig är det nog utseende som skiljer då egenskaper tar ut varandra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Ika för dina synpunkter. Jag har funderat på att ha en laminatskiva under det fristående tvättstället. Om det nu blir ett fristående vill säga. IKEA har ju en del olika varianter och där kan man ju få måttbeställda till ett bra pris. Det blir ju en del spill som du skriver och rent trä har ju en tendens till att fort bli fult och marmor är inte något som tilltalar oss.

      /Cecilia

      Radera