Sidor

onsdag 16 maj 2012

Dubbel porslinsho

Snyggt. Riktigt snyggt. En diskho i vitt porslin...

Jag har googlat om för- och nackdelar och även frågat runt bland bekanta som idag har en porslinsho i sitt kök. Är den så känslig som man kan tro? Blir den inte väldigt lätt smutsig? Visst är porslin känsligare än rostfritt, men för att slå flisor ur eller knäcka en proslinsho helt krävs en del kraft. Det kan ju hända, men är tydligen väldigt ovanligt. Däremot så syns smutsen tydligare i en vit ho än i en rostfri diskho, men frågan är om det är en för eller nackdel? Är det inte bättre att se smutsen och ta bort den än att inte se alla pålagringar och låta dem "frodas" i diskhons fuktiga miljö?

Vi har bestämt oss för att köpa kök från Ikea och då den vita luckan Lidingö. En lucka som passar bra in i den stil vi har tänkt oss för Villa Nystuga. Lantligt, men med moderna inslag. En populär diskho i porslin är den dubbla modellen Domsjö från Ikea, men varken jag eller Jan-E är så förtjusta i att fronten på diskhon är synlig. En helt infälld dubbel porslinsho utan avrinningsyta är nog det vi söker, men oj vad svårt att hitta!


Ikea Domsjö i enkelutförande
Bild från Ikea

Vår köksö är ganska stor med sina 4 meter i två nivåer, men det är också den enda arbetsyta som vi har i vårt kök. Ytan mellan diskho och spis är den som används mest och bör vara väl tilltagen. Samtidigt så ska den inte vara så stor att diskhon upplevs för långt bort när man till exempel ska hälla ut varmt vatten från en kastrull.


Skisser på vår köksö med dubbla nedfällda porslinshoar respektive dubbel rostfri ho

Skisserna ovan är från Ikeas köksprogram. Även om blandare och köksfläkt saknas på bilden så ser ni principen med de dubbla porslinshoarna. Rejäla hoar som gör det möjligt att diska plåtar, degbunkar mm utan att det ska kännas trångt eller ännu värre, att till exempel plåten inte går ner i hon. Jag vill gärna att köket ska vara praktiskt och smidigt att arbeta i och rejäla hoar är en del i det hela. Nackdelen med förslaget ovan är att bänkskåpen med 5 lådor blir lite smalare gent emot vårt andra förslag med en dubbel infälld rosfri diskho. I skisserna är de även lite olika placerade och det finns ju oändliga variationsmöjligheter i den frågan. Det får helt enkelt bli att sätta sig ner och fundera över vilka saker vi vill ha i köksön, vilka som kan vara i högskåpen intill kyl och frys och vilka som kan förvaras i det stora skafferiet. I vitrinskåpet som syns längst bort i vår skiss skall porslin, glas, vaser mm förvaras. Sådant som vi inte använder dagligen.

To be continued...

6 kommentarer:

  1. Hej!

    Jätte fint med porslinsho.. MEN det som vi fick till oss från försäljare på Marbodal är att det kan vara svårt att diska tex glas eller liknande eftersom de lätt går sönder mot porslinet. (Tänk dig att försöka diska finglasen i handfatet på toaletten..) Detta gjorde att vi inte tog någon porslinsho och idag är vi väldigt nöjda med vår "vanliga ho i rostfritt". Mvh Anna-Karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anna-Karin
      Ja, en porslinsho har ju sina nackdelar. Idag var jag och mina kritiska ögon inom en sväng på Ikea och kikade lite närmare på Domsjö. Det som talar för den är att den är rejäl och riktigt fin och det som talar emot den är att den är ömtåligare än en rostfri, "hård" mot ömtåliga glas samt den höga kanten runt om. Jag kan tycka att det är smidigt att skjuta ner vatten som runnit ut på bänken, ner i diskhon. Speciellt när bänkskivan saknar en upphöjd kant längst fram.

      /Cecilia

      Radera
  2. Vi har dubbla diskhoar i vitt porlin o jag tycker nog att den är förliten att få ner en plåt men du kanske har tänkt två stora intill varandra. Jag nog valt en stor i porslin i stället om jag vetat om detta i dag. Den anra halva bara står där och samlar smuts.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag har mina funderingar kring två enkelhoar intill varandra. Dels av anledningen att de då blir två rejäla hoar och dels för att det inte verkar finnas någon porslinsho som kan fällas ner helt i bänkskivan. Dock så blev jag lite fundersam vid mitt sista besök på IKEA. Kanten kring hoarna är så jättehög och frågan är hur praktiskt det är? Vad säger du? Hur upplever du det faktum med att du inte kan skjuta ner vatten från bänkskivan direkt i diskhon?

      /Cecilia

      Radera
  3. Hej! Vi har Ikeas dubbla porslinsho i vårt nuvarande hus, har haft den i 8 år snart och tyvärr så är det ganska mycket små märken ( från kastruller och stekpannor som slagit i) och den har blivit lite brunaktig på vissa ställen. Vi kommer inte ha porslinsho i nya huset, fast det är fint... Utan det blir en hel rostfri bänk med nedfällda hoar.
    Vi har aldrig slagit i något glas så det gått sönder mot porslinet, kanske man är medvetet försiktigare...
    Något jag tycker är dåligt med den är att "proppen" inte håller tätt, kanske vi har ett dåligt ex, men det är irriterande de gånger man verkligen behöver fylla upp vatten i hon och det rinner bort fort.
    //Caroline

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, vad tråkigt att er porslinsho redan efter 8 år är sliten. En del "experter" säger att om man ska välja en porslinsho så ska den vara av riktigt bra kvalité. Huruvida IKEAs hoar är av den kvalitén eller inte, kan jag inte uttala mig om. Däremot så vet jag att det finns måndagsexemplar av alla modeller, oavsett prislapp.

      /Cecilia

      Radera