Sidor

Det senaste från Instagram

lördag 27 oktober 2012

Kakelugnen kaklas

Vår kakelugn blir så otroligt fin! Även om den är långt ifrån klar så står den redan nu som ett smycke i vardagsrummet. Varje gång jag sneglar in så får jag ett leende på läpparna. Den är så vacker...


Till skillnad från en traditionell kakelugn så limmas kaklet fast på plåthöljet. Här var det lite trixigt och vi fick ta det ganska långsamt eftersom kaklet hade en tendens till att glida. Den vänstra bilden visar hur långt vi vågade oss på att göra första dagen. Därefter fick limmet stelna under natten innan arbetet fortsatte.


För att ha något att gå efter så var en lodrät rad mitt fram på kakelugnen satt med plattor från fabrik. Mycket smidigt. Storleken på plattorna skiljde sig dock en del så skarvarna blev olika breda, men men. Det är väl lite det som är charmen. Att allt inte ska se så exakt ut. I och för sig så tror jag inte att det är något man tänker på sedan utan enbart under själva monteringen.


Tyvärr fick vi fel krona levererad vilket vi märkte först när vi kaklat klart plattorna och öppnade de sista kartongerna. I nästa vecka hoppas vi på att den rätta toppkronan anländer och då ska vi även färdigställa det här momentet genom att foga mellan plattorna.

4 kommentarer:

  1. Kakelugnen är jättesnygg och vilket jobb att få det till plats. Jag gillar även luckorna så att ni kan se eldlågorna! Vi har flera kakelugnar i huset men de är av gammal modell och ingen har en sådan lucka som ni har.

    Ha fortsatt en god helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Nina
      Åh, vad mysigt att ha fler kakelugnar i sitt hus. Förr var väl det ett måste för att kunna få upp värmen i de olika rummen.

      Jag håller med dig om att glasluckorna på vår kakelugn ger det där lilla extra. Vi har valt bort utanpåliggande luckor av just den anledningen. Om stråliningsvärmen blir för hög för vårt lågenergihus återstår att se. I så fall får vi eftermontera luckor, men vi hoppas på att det inte behövs.

      Ha en trevli söndag :)

      /Cecilia

      Radera
  2. Det var ingen dålig pjäs ni har som kommer sprida värme hos er! Bra jobbat!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Ika! Vi är jättenöjda med vårt val. Är den bara hälften så effektiv som den är vacker räcker det mer än väl ;)

      /Cecilia

      Radera