Sidor

Det senaste från Instagram

onsdag 20 februari 2013

Plötsligt står där ett hus

Underbara vårväder!

Solen har visat sig från sin bästa sida idag och eftersom jag suttit hemma och arbetat har jag passat på att njuta av det fantastiska vårvädret. Förutom de vanliga vinterkläderna fick solglasögonen följa med på lunchpromenaden. Strålande sol och kritvit omgivning. Klarblå himmel och kvittrande fåglar. Fantastiskt!


När jag satt vid köksbordet och tittade ut genom fönstren kom jag på mig själv att jag satt och log. Bilderna från i morse kom tillbaks. "Titta mamma! Där kommer rådjursfamiljen igen!" Känslan av att trivas. Vi har verkligen hittat hem!


Sedan slog det mig att även om det är första våren för oss här på Nystuga så har ju platsen funnits sedan...ja, tidernas begynnelse. Träden, bergen, sjön... Tankarna for iväg och parallellerna blev djupare och djupare. Undrar hur det såg ut här innan? Vad gjorde de som bodde här? Hur såg deras vardag ut? Ifjol när vårsolen steg upp över trädtopparna fanns här bara ett gärde. Allt hade varit orört sedan många många år tillbaks. Plötsligt står där ett hus och ett helt ny värld öppnar sig. Vi har hittat hem!

6 kommentarer:

  1. Ser finemang ut!
    Är lite nyfiken på hur det fungerar med uppvärmningen... räcker kakelugnspannan? Hur lång tid tar det att fylla ackumulator tanken? Urladdningstid?

    Joachim

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Joachim. Vi är jättenöjda med vårt hus :)

      Kakelugnspannan räcker mer än väl. Förutom vattentanken i själva kakelugnen (650 liter) så har vi en extern ackumulatortank på 750 liter. Urladdningstiden i ack-tanken beror lite på utetemperaturen, men som det är nu med nattemp på -20 till 0 grader så räcker en till två brasor på kvällen för att vi ska kunna duscha på morgonen. Temperaturen mitt i ack-tanken ligger då på ca 50 grader medan kakelugnen går ner från ca 60-70 grader på kvällen till ca 30 grader på morgonen. Det går väldigt snabbt att få upp temperaturerna igen.

      Förutom kakelugnen så gör solpanelerna en hel del de dagarna som solen skiner. Idag har det varit lite soldis, men ändå så laddas vatten med en temperatur på 60-80 grader in i ack-tanken. Värmen i botten av tanken, där den är som lägst, steg idag från 27 grader till 57 grader enbart med solens hjälp :)

      /Cecilia

      Radera
  2. Kan inte annat än hålla med, helt underbart att kliva ut genom dörren och rakt ut i skogen och tystnaden och alla djur :-)

    Älskar det!

    Kram Helene

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det härligt med naturen så nära inpå?! Däremot så är det där med att går rakt ut i skogen inte riktigt min grej. Jag har en enorm älgskräck, men jag jobbar på det ;)

      /Cecilia

      Radera
  3. Vilket underbart väder du var ute och fotade i. Huset ser jätte fint ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, kan man annat än att älska den första vårsolen? Helt underbart :)

      Vi är väldigt nöjda med vårt hus och ser fram emot att få börja markplanera runt omkring när vädret tillåter.

      /Cecilia

      Radera