Sidor

tisdag 26 mars 2013

Fel på solvärmeanläggningen

Solen skiner från klarblå himmel! Alla vi med solvärme- eller solcellsanläggningar bör gå med ett leende på läpparna, men hos oss har det inte riktigt fungerat tillfredsställande.

Först och främst så tar det ju ett tag att sätta sig in i en helt ny värmeanläggning. Det är inställningar, reläer, displayer, skiktningar, temperaturer mm mm. För ett tag sedan kunde ni läsa på FB att vi testade med att inte elda något i kakelugnen och på så vis se hur systemet klarade av att hålla huset varmt utan tillförsel från kakelugnen. Precis som nu så visade sig solen från sin bästa sida, men systemet ville inte riktigt ladda in det varma vattnet i tanken.

Systemet är inställt så att när temperaturen på solfångarna är 6 grader varmare än temperaturen i botten på ackumulatortanken, ja då laddas varmvatten in från solvärmesystemet till just botten på tanken. När så enbart 3 grader skiljer temperaturgivarna åt, då avbryts laddningen. Inga konstigheter med det, men givaren vid solfångarna på taket vill inte riktigt upp i temperatur. Däremot så visar mätaren vid laddpumpen att vattnet i systemet har en temperatur på upp emot 100 grader. Något är fel.

Värme som vi gärna tar del av...

Efter telefonkontakt med Viessmann tros en trasig givare vara orsaken till att vår solvärmeanläggning inte riktigt uppför sig enligt önskemål. En ny är beställd och vi hoppas på att få den innan påsk.

För att få cirkulation på systemet så har vi kört det manuellt och på så vis laddat in det varma vattnet i tanken. Igår låg temperaturen i botten på ackumulatortanken på hela 60 grader och det enbart med hjälp av solvärmesystemet. Underbart att vara "självförsörjande" på tappvarmvatten redan i mars, ja i alla fall när solen skiner.

Temperaturen i huset då? Jo, nu när nätterna är kalla, ca -15, så ligger inomhustemperaturen på morgonen runt 20 grader. Helt ok. Efter att solen legat på hela dagen stiger temperaturen ytterligare någon grad så egentligen skulle vi ju inte behöva elda i kakelugnen på kvällen, men det är ju väldigt mysigt om inte annat :)

2 kommentarer:

  1. Jag hoppas på mycket sol för er del o så nya givaren så klart. Glad Påsk!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, vi håller tummarna!

      Glad Påsk så här i efterhand :)

      /Cecilia

      Radera