Sidor

tisdag 7 januari 2014

Blomstrande betonggolv till Sverige

Kommer ni ihåg orangeriet jag visade er i september? Till min stora förtjusning så nappade en av importörerna i Sverige på idén att ta hem formarna till betonggolvet och i februari släpps de i Villa Elviras nätbutik. SOM jag längtar!

Det fantastiskt vackra betonggolvet i Camillas orangeri

Än vet vi inte exakt hur vårt växthus ska se ut, men att börja gjuta plattor till golvet redan i vår/sommar är ingen dum idé. Precis som Camilla skriver på sin hemsida så lär det ta sin tid. Skulle det bli några över så finns det massor av ställen som jag skulle kunna tänka mig att placera dem. Varför inte som trampstenar lite här och där?

Förresten, heter det växthus eller orangeri? Jag googlade lite och kom fram till att det vi ska bygga nog får gå under benämningen växthusorangeri. Tanken är att vi ska kunna odla exempelvis tomater och gurka samtidigt som vi vill ha det som ett sällskapsrum. Några fasta planteringsytor är det inte tänkt att vara utan istället ska allt odlas i stora hinkar. En eventuell vinranka får dock få en fast planteringsbädd, men i övrigt så skall allt kunna varieras enligt tycke och smak. Väggarna är tänkta att bestå av en vitmålad mur längs ner med fönstren från det gamla Nystuga ovanpå. Tegelpannorna skall även de återanvändas från gamla Nystuga och invändigt ser jag framför mig att taket ska vara vitmålat, öppet upp till nock och med synliga balkar där takkronorna ska hänga. Julia har byggt ett växthus som påminner en del om det som vi har i tankarna. I ett regelrätt orangeri så kan man övervintra exempelvis oliv- och citrusträd, men vi har inte tänkt att ha vårt uppvärmt på vintern. Däremot så funderar vi på att återanvända en kokskamin från gamla Nystuga. Tänk att kunna sitta i växthusorangeriet framför kaminen, inlindad i en filt när regnet piskar utanför. Ja, vi får se vad det blir framöver. Planeringen är i alla fall i full gång och först ut är alltså det blomstrande betonggolvet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar