Sidor

söndag 5 januari 2014

Villa Nystugas årskrönika 2013

2013 har varit ett lugnt år här på bloggen, men i verkliga livet, ja då har det banne mig hänt saker!
Vi har nu bott drygt ett år i vårt Villa Nystuga och saker och ting börjar sätta sig. Visst, vi har massor kvar, men nu bor vi på plats och kan ta tag i projekten allt eftersom. Underbart!

Fjolåret började med vila och åter vila. Efter att vi varit igång i drygt ett år, först med väg och ladugård och för att sedan toppa med ett husbygge, så behövde hela familjen ta igen sig lite. Småprojekt så som att skruva hyllor, fixa krokar, lista mm mm fanns det ju dock gott om. 

Vi lämnade mitt barndomshem till nya ägare vilket gjordes med blandade känslor. Vi stortrivs i vårt nya hus, tillsammans har vi ju faktiskt skapat vårt drömhem, men ett barndomshem är trots allt ett barndomshem. Både jag och våra barn har växt upp där. Det som gör det lättare är att de nya ägarna är helt underbara och tar hand om huset på allra bästa sätt.

Ladugården hade fått stå åt sidan ett bra tag när husbygget tog upp all vår tid, men nu var det riktigt skönt att få "göra något annat" och vi passade på att sätta in fler nya fönster i stallet. Mycket tid gick också till att fundera över hur vi ville inreda vårt nya hus. Februari var annars den månad då snön kom på allvar till Värmland och vårsolen visade sig från sin bästa sida.

Underbara vårväder

Mars månad ägnades åt vedhantering som sig bör, men en och annan timme lades även på ladugården. Den här gången så var det norra gaveln som fick ny brädfodring och ett nockfönster. De flesta timmarna gick nog trots allt till att fundera över solvärmeanläggningen. Av någon anledning så fungerade den inte som den skulle och efter en hel del supportande fram och tillbaks så visade sig systemet vara felkopplat på VVS-sidan. 

I början av april förändrades landskapsbilden på vårt tomt. Gamla Nystuga var i så dåligt skick att vi tyvärr tvingades riva det. Fram tills nu så hade vi använt huset som byggbarack, men nu när ladugården var tät så var det dags att säga farväl till det 100 år gamla Nystuga. 

 
Gamla Nystuga rivs

MAJ
Sommaren närmar sig och vi fortsätter att renovera i ladugården. Sedan många många år tillbaks har ladusvalorna sina bon uppe på takbjälkarna och sedan mitten av 60-talet har de fått leva helt ostört, men nu har de fått sällskap av familjen Axelsson. Svalorna är jättecharmiga när de flyger in och ut som små projektiler och inte minst när de små ungarna tar sina första vingslag mellan takbjälkarna. Det som är mindre charmigt är att de bajsar ner något ofantligt, rakt ner på den delen som idag är ett dubbelgarage. Projekt innertak var alltså det som vi ägnade maj månad åt.

JUNI
Juni och den helt otroliga sommaren 2013 tågade in. Runt vårt hus fanns en blandning av singel och lera, tack och lov gjorde värmen att backen torkade upp, men längtan efter en altan var stor. Precis som längtan efter semester.

JULI
Semestermånaden var äntligen här och vi snickrade altan från morgon till kväll. Ett snabbdopp i sjön och så traskade vi hem över åkrarna för att fortsätta snickra. Vatten och lättsaltade chips konsumerades i mängder!

Altanen i västerläge

Planering av gräsmattan hade vi egentligen tänkt att vänta med tills sommaren 2014, men eftersom vädret var så gynnsamt tog vi tillfället i akt. Riktigt skönt att bli av med de stora matjordshögarna vill jag lova. Ladugården då? Jo, men visst fixade vi lite på den också. Östsidan renoverades och så sprutmålades hela ladugården. 

Förutom ladugården så har vi en bod och ett pumphus på tomten och under hösten så gavs även de lite kärlek. Pumphuset färdigställdes och boden fick sitt tak omlagt

Höst och vi börjar följa energiförbrukningen med stor nyfikenhet. Kommer vi att klara oss under 8000kWh/år?

Vi börjar äntligen få ordning på möblering i kök och uterum. Matplatsarmaturerna som legat i sina kartonger i dryga 1 1/2 år hängs äntligen upp och det efterlängtade plankbordet börjar snickras till.

Årets sista månad och vi lever i en dimma av slipdamm. Plankbordet måste stå torrt varför allt arbete måste ske inomhus. Så där lagom kul inför den stundande julen. Slipdamm högt och lågt!

Lagom till jul fick vi klart plankbord, gardiner och soffor i uterummet samt skärmväggarna. Trots magsjuka på självaste julafton avslutade vi året på bästa sätt med mys och umgänge!

God Jul 2013

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar