Sidor

Det senaste från Instagram

fredag 14 mars 2014

Solen levererar

Solen skiner och våren har kommit på allvar hit till västra Värmlands djupa skogar.
Visst är det underbart? Till skillnad från januari och februari så har mars månad bidragit med avsevärt fler soltimmar som i sin tur innebär att mer energi från solpanelerna laddas in till vårt värmesystem.

De senaste dagarnas energi genererad från solpanelerna

Villa Nystugas uppvärmning, vattenburen golvvärme och tappvarmvatten, sker i huvudsak genom att vi eldar i kakelugnen och vid den här tiden på året även med hjälp av solpanelerna. Som ni ser på bilden ovan så har systemet genererat några kWh den senaste veckan , men även om de inte är överdrivet många till antalet, så har de räckt för att vi ska slippa stödelda i kakelugnen. Idag har det varit lite molnigare och energin kom bara upp i 13 kWh vilket är lite för lite för att alla fyra i familjen ska kunna duscha. Ska vi vara riktigt kräsna så har det även känts lite kyligt, men det är mest för att vi är bortskämda med den härliga värmen från golven och kakelugnen. Med yrande blötsnö utanför fönstret så eldas det alltså i kakelugnen här ikväll. Den kommande veckan väntas varierande väder med lite sol, lite snö, regn och moln. En sådan väderlek är inte direkt gynnsam för vår solpanelsanläggning så det får bli att bära in några kassar med ved ett tag till.

Många frågar sig när på året som solpanelerna börjar leverera på allvar. Även om det inte går att säga ett exakt datum så kan vi i alla fall säga att under perioden mars-september så finns potentialen för ordentligt med solenergigenerering från solpanelerna. Är februari och oktober soliga månader så ger även de en hel del. Resten av året, november-januari, har lägre solstånd, lägre temperatur och färre soltimmar vilka alla påverkar generering negativt, men visst kan en solig dag i december absolut ge några kWh. Dock räcker det sällan till uppvärmning av såväl hus som tappvarmvatten, men alla bäckar små :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar