Sidor

onsdag 14 maj 2014

Tankar kring matrummet på altanen

Mellan hägg och syrén. Där befinner vi oss i västra Värmland för tillfället. Så vackert att man skulle vilja stanna klockan. På kvällen, då vinden mojnat, träder häggens doft fram på allvar. Ren och skär njutning! Samtidigt som man inte skulle ha något emot att stanna i mitten av maj ett tag till, så springer gärna tankarna i väg. Framåt. Mot varmare, ljusare och mer blommande dagar. Mot den svenska sommaren. Med barfota barn. Dopp i sjön. Kvällsfiske. Fler som längtar?

Vårt nuvarande byggprojekt andas verkligen sommar. Vi håller nämligen på med altanen igen och den här gången är det matrummet/pergolan som står i fokus. För en knapp månad sedan kunde ni läsa om våra tankar kring vindskydd på altanens nordligaste sida och nu är vi alltså i full gång med det som är tänkt att vara som ett rum med plats för bord, stolar, god mat och goda vänner. Jag var inne på att ha en enklare takkonstruktion med segelduk medan Jan-E hellre såg att taket var regntätt. Inte mig emot och sagt och gjort så blir det nu, efter en hel del huvudbry kring takvinklar, takstolar mm, ett rum där vi kan sitta skyddade mot regnet.

Skiss och tankar kring altanens matrum

Materialvalet på taket föll på rökfärgad plast. Plast för att det inte väger så mycket och rökfärgat för att det dels ska skärma det starka solljuset, men ändå släppa igenom en hel del samt att färgen harmoniserar med de svarta betongpannorna på huset. Den typen av plast var dock beställningsvara, men förhoppningsvis så dyker den upp lagom till helgen så att vi slipper vara sysslolösa ;)

Textilier vid stolparna och klätterväxter utefter ena kortsidan

Tre av rummets sidor är tänkta att bestå av väggar. Två ska utgöras av husfasaden och den tredje av en spaljé med klätterväxter. Den fjärde sidan lämnas helt öppen, men med möjligheten att dra för såväl textilier som myggnät.

Skiss på hur altanen skulle kunna se ut i slutet av sommaren

Förutom att ena kortsidan ska bestå av en spaljé av armeringsnät, så har vi tänkt att ha samma koncept i taket. På så vis kan klätterväxterna sträcka sig in över matplatsen, vi kan hänga ner ljuslyktor med värmeljus och så kan idén om ljusnät i taket bli verklighet. Ja, funderingarna är många och just det här projektet är något jag verkligen sett fram emot. Jan-E var väl kanske inte riktigt lika förtjust eftersom projektet innebar att han behövde såga upp delar av trädäcket han lade ifjol. För att ersätta med en blomlåda...

Förresten. Har ni tips på lämpliga klätterväxter så tar vi mer än gärna emot dem. För att hela taket ska täckas av blommor så krävs en växt som blir minst 7 meter. Här har vi insett en av begränsningarna, men halva taket borde ju gå att få klätt i alla fall, eller? Någonstans i bakhuvudet finns bilden av svagt doftande klätterrosor och klematis, men har ni andra förslag så skriv gärna en kommentar. 

2 kommentarer:

  1. Fin idé! "Humlen den klättrar så vild och så tokig, slår knut på sig själv och blir alldeles krokig" är mitt förslag ihop med blommande klätterväxter som de du föreslår och kanske kaprifol. Lycka till! //Jennie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Jennie! Det lutar faktiskt åt att vi planterar en vinranka, Labruskavin 'Zilga' :)
      /Cecilia

      Radera