Sidor

lördag 7 juni 2014

Gammal vacker skolplansch

Den första december 1823 inregistrerades firman P.A. Norstedt & Söner AB. Det gör förlaget till Sveriges äldsta. Ett av deras snart 60 år gamla alster hänger nu här hemma på Nystuga. Ren och skär lycka!


När jag ritade huset planerade vi för en TV i köket. Nu när vi bott här i 1 1/2 år känns det inte alls lika angeläget. Faktiskt väldigt avlägset om jag ska vara ärlig. Kök och uterum är husets stora samlingsplatser och något behov av att se ett speciellt program just när vi sitter vid köksbordet har vi inte känt. Tvärt om. Det är otroligt skönt att kunna dra igen skjutdörrarna in till vardagsrummet och på så vis stänga ute ljuden. Både till och från köket. Ofta är det barnen som ser på TV och vi vuxna som väljer att sitta i uterummet eller vid köksbordet och småprata.

Det vi däremot har saknat är en tavla eller liknande på den stora vita tomma väggen i köket. I torsdags var jag och barnen på Talang 2014 som anordnades av åk 1-6 på vår lilla bygdeskola. Förutom uppträdande av superduktiga elever så hade de även en skolauktion till förmån för välgörande ändamål. Där fanns den. Pricken över i till vårt kök!



Skolplanschen från 1957 heter Våra vanligaste flyttfåglar och mäter hela 135x200 cm. Det var precis så den fick plats på väggen, ja som om den vore gjord för att hänga där. Barnen tycker kartan är jättekul och vi lika så. Det är riktigt häftigt att se hur långt flyttfåglarna färdas och att de alla följer givna vägar i luftrummet.

Svalor är några av de flyttfåglar vi har här i Sverige som färdas längst.Tänk att de väljer att komma hela vägen från södra Afrika, hit hem till oss på Nystuga. Till vår ladugård och vår stolpbod. Där lägger de ägg år efter år och förgyller vår tillvaro med sina underbart somriga läten. Vem blir inte glad över att se dem flyga högt i skyn? Och ibland känns det nästan som man måste ducka när de likt små projektiler svischar fram i luften. Nu när vi vet hur långväga de kommit så kan vi inte låta blir att fundera över deras resa. Ja, det är minst sagt imponerande djur dessa flyttfåglar!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar