Sidor

måndag 23 januari 2012

Placering av centraldammsugare

Nästa del att besluta dök upp idag via e-post. Villa Varm har gjort ett förslag på placering av centraldammsugare och tillhörande uttag.

I lågenergihus vill man inte gärna ha varken uttag till centraldammsugaren eller elen i ytterväggarna. Anledningen är man inte skall göra hål i tätskikten. När man bygger ihop huset är det en sak, men om något skulle behöva ändras så är det stor risk för att skador uppstår. Därav placeringen i innerväggar som saknar dessa tätskikt.

Centraldammsugare har vi i huset där vi bor idag och vi är väldigt nöjda. Det enda som jag kan ha synpunkter på är den långa slangen som har en tendens att ligga i vägen. Inte alltid som man tar sig i kragen och hänger upp den ;)


Uttag i hall, kök och i vardagsrum



Centraldammsugaren har vi valt att köpa genom
hustillverkarna,
Villa Varm

4 kommentarer:

  1. Hej Fam. Nystuga! :-)
    Jag hittade er blogg när jag googlade på Villa varm blogg. Vi ska inom en snar framtid också bygga oss ett egenritat hus.
    Allt var mer eller mindre klart med en husleverantör, men nu har de blivit beviljade rekonstruktion så vi vill inte beställa ett hus från dem längre då det handlar om så mycket pengar.
    När det hände så blev vi lite tuffare och kommer nu att ge oss in i byggherredjungeln. Jag trodde att vi visste hur vi ville ha vår planlösning, men när man väl sitter där med papper, penna och linjal så är det galet mycket svårare än jag föreställt mig. :-)

    Vilka leverantörer tog ni in offert ifrån? Jag får ett bra intryck från Villa varm och gillar deras koncept att de stomreser huset själva vilket är en trygghet.

    Ni kommer få ett jättefint hus. Vi kommer dock ha två fågelholkar. ;-) Det blir ett nyfunkis för oss däremot.
    Älskar ert uterum vid köket. Så har vi det i vårt nuvarande hus och vi utnyttjar det året om.
    Vilket material skickade ni till husleverantörerna. Räcker det med en planlösning nedkluddrat på ett rutat papper? :-)

    Vänligen Sandra

    SvaraRadera
  2. Hej Sandra
    Välkommen till bloggen om Villa Nystuga. Kul att du hittat hit :)

    Tråkigt med er husleverantör, men det är som du säger. Otroligt mycket pengar så man vill vara så säker det går när man skriver kontrakt.

    Det är absolut mycket svårare än vad man tror att göra en planlösning. Även om man inte ritar den själv så är det massor av beslut som ska fattas. "Blir det verkligen bra med sovrum i väster? Ska vi ha så stort badrum? Är det kanske en 2-plansvilla vi behöver?" Ja, frågorn är många och när det blir skarpt läge så är det lätt att bli skeptisk och osäker. För vår del har processen från skiss till verklighet tagit 5-7 år!

    Vi tog in offerter från både lokala byggfirmor och större husleverantörer så som Villa Varm, Västkustvillan, Häljebyhus, Lågenergihus, Brahus mfl. För vår del föll valet på Villa Varm och vad som fällde avgörandet kan du se här:

    http://villanystuga.blogspot.com/2011/11/villa-varm-var-husleverantor.html

    Det vi skickade ut som offertunderlag till de olika aktörerna var en skalenlig planlösning på ett rutat A4, val av fasadbeklädnad, takbeklädnad, fönster, placering av kaminer och inte minst takutformning. Allt inuti huset bad vi dom att exkludera i offerten eftersom vi vill göra detta själva. Det som är väldigt viktigt att göra när offerterna kommit in är sammanställningen. Skickar ni ut till 10 olika aktörer så kommer ni få 10 olika omfattningar. Be dem därför att precisera priser om de tar med mer än vad som ni angivit i offertunderlaget. Några husleverantörer tog med tex kök i offerten, trots att vi inte ville detta. Då måste vi ju veta summan att dra av för att kunna jämföra priset mot en annan aktör.

    Planlösningen i ett H- eller U-format hus är kanon om du frågar mig. För vår del så var det exteriören som inte tilltalade oss så mycket, men smaken är ju tack och lov olika :)

    Du får jättegärna komma med fler frågor. Jag ska svara så gott jag kan.

    Cecilia

    SvaraRadera
  3. Hej Cecilia!
    Nu är vi klara med allt vi tror vi behöver för att kunna skicka ut vårt förslag.
    Lite fick vi prioritera bort då huset höll på att bli 250 kvm stort. :-)
    Kommer ni att välja Villa varm´s rekommenderade grund? Med golvvärme ovanpå betongen?

    Hoppas att ni haft en toppenhelg! :-) Kall, men toppen.

    Vänligen Sandra

    SvaraRadera
  4. Hej i kylan!
    Åh, vad kul att det börjar närma sig :) Att man får prioritera bort hör nog till den vanliga gången. Man kan inte få allt, men nästan ;)

    Vi kommer att ha Villa Varms flytande golv i hela huset förutom i våtrummen och i direkt anslutning till kakelugnen. För- och nackdelar kan ju vägas emot varandra hur länge som helst och även om traditionell ingjuten golvvärme ej brukar att gå sönder så är det just av den anledningen att den KAN gå sönder som vi väljer bort den. Att det blir snabbare reglering med Villa Varms flytande golv tar vi som en fördel vi får på köpet, men samtidigt så behåller ju inte det golvet värmen så som en uppvärmd betongplatta gör. För- och nackdelar som sagt :)

    Vår helg har varit härlig och gått i snickrandets tecken. Vad vi gjort kan du läsa om här http://villanystuga.blogspot.com/2012/02/kylig-arbetshelg.html

    Ha en fortsatt trevlig söndagskläll. Hälsningar Cecilia

    SvaraRadera