Sidor

fredag 16 mars 2012

Vinterveden har anlänt

Visst är det lite lustigt? Ingen kamin och än mindre ett hus. Bara en lerplan med några jordhögar, men vinterveden har nu anlänt till Nystuga.

Egentligen är det inte konstigt alls. Det är ju vid den här tiden på året som man gör iordning vinterveden inför kommande säsong. Den ska staplas och torkar sedan "under bar himmel" fram till midsommar. Därefter är det tak över veden som gäller och till hösten är den så torr att man kan lägg in den i ett vedskjul. . Så säger i alla fall de gamla och lärda :)



Till höger om, eller om vi ska ta det med väderstreck, öster om den nya brädfordringen på ladugårdens södra sida skall veden förvaras. Ja, på insidan alltså, där ladan är och som förr var full i hö. På utsidan är det tänkt att upplaget för veden ska vara under den tiden den ska torka utomhus. Då blir det också smidigt att använda vedtransportören för att få in veden i ladan. På lämpliga ställen får vi alltså göra små luckor i fasaden för att mata in veden. Att vi lagt veden en bit ifrån ladugården det här året, beror på att det är på tok för lerigt runt den i dagsläget och allt arbete inte är klart ännu. Det kommer att springas många varv där framöver.

Imorgon fortsätter arbetet med det sista dörrbladet som ni ser ännu inte är på plats. Jan-E får dock snickra i sin ensamhet då minsta tjejen i familjen är krasslig och behöver vila. Ha nu en riktigt trevlig helg!

2 kommentarer:

  1. Vi har haft vår ved i sedan vi började renoveringen (2009). Den borde vara torr o fin nu i sitt skjul. Hann tom göra ett nytt åt den under tiden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, ja du Ika. Den är nog torr så det räcker ;D

      /Cecilia

      Radera