Sidor

Det senaste från Instagram

torsdag 5 april 2012

Toppen-tips nr 2

Snyggast, coolast, underligast, häftigast. Inredning, design, funktion, skönhet. Allt har räknats in och nu är det alltså utsett. Sveriges mest spännande hus!

Mitt toppen-tips nr 2 är följeslagaren till gårdagens tips. Programmet Hustoppen fick jag själv som ett tips av E som har husbyggarbloggen Hus No 38. De flesta program som handlar om hus jag någorlunda koll på, men ska jag vara ärlig så visste jag inte ens att det fanns en kanal som heter TV 8. Nu däremot, så har jag alltså hittat fler guldkorn på kanalen.


Hustoppen har precis avslutat sin första säsong, men programmen går att följa på TV8 play. Till skillnad från en del andra kanaler så ligger alla avsnitt uppladdade och redo för att vi ska kunna kika på dom när vi har tid och lust. För visst är det väl så många gånger att har man ett intresse så kan man se avsnitten eller filmen flera gånger om? Varje gång hittar man en ny detalj som man inte tänkt på innan. Sådant gillar vi! Däremot så kan man inte spola förbi reklaminslagen vilket kan vara irriterande, men det är väl det som gör att avsnitten också är gratis.

I programmets fjärde avsnitt får vi bland annat följa med hem till kompositören Ralph Lundsten. I Stockholm bor han i Sveriges första chockrosa hus, ett riktigt sagoslott. Enligt honom själv så är det ett typiskt svenskt hem, men jag vet inte riktigt om jag är beredd på att hålla med honom. Kolla in själva så får ni se ;)

"Var och en ska skapa sitt eget hem efter sina egna lustar och sin egen fantasi.
Huvudsaken att man är frisk och kry och inte har en IKEA-katalog."
- Ralph Lundsten

Precis som med Trädgårdstoppen så innehåller Hustoppen massor av tips och idéer. Sällan så fastnar jag för en helhet, men små små detaljer antecknas ner från nästan alla objekt som besöks. Jag skulle till exempel inte vilja bo i en skalbagge mitt i skogen eller i ett kalt och avskalat slakthus, men ändå så fastnar jag för någon liten sak hos dessa extrema byggnader. Papper och penna rekommenderas alltså även till Hustoppen :)


Kanske skulle vi ha satsat fullt ut på ladugården på Nystuga?
Bilder: Hustoppen TV8, Gårdsladan 

Vad vore ett komplett husprogram utan inslag från Årjäng? Jag måste faktiskt erkänna att jag minst sagt blev lite snopen. Dels för att lilla Årjäng är representerat i ett sådant här program som Hustoppen, men även för att jag aldrig hade hört talas om "Dragspelshuset". Jan-E däremot hade tydligen rott förbi den skalbaggsliknande (eller kanske snigelliknande?) byggnaden tillsammans med en bekant.


Dragspelshuset strax utanför Årjäng
Bilder: Hustoppen TV8, Dragspelshuset

Hade vi inte fått bygglov för Villa Nystuga så vet jag inte. Kan man godkänna något sådant här bygge så godkänner man väl allt? Förutom själva formen som jag inte vet hur jag ska kommentera, så spelar ju tankarna kring närheten till tomtgränsen i en helt egen division. Minsta avståndet till angränsande tomt är 4,5m så tyvärr kunde de inte bygga "huset" så nära bäcken som de ville. Lösningen fick bli att ha en utdragbar rörlig del som alltså kan skjutas ut över bäcken. Hur är reglerna kring det? Jo, du får bygga närmare tomtgränsen är 4,5m om det går att flytta? Ja, vad ska man säga. Kategorin "Underligaste hus" lär ju den här kreationen ta hem alla dagar i veckan!

Vilket som juryn utsåg till "Sveriges mest spännande hus" kan du läsa om på Hustoppens hemsida.

10 kommentarer:

  1. Inte visste jag att Dragspelshuset låg i närheten av Årjäng!De hade verkligen valt en speciell typ av väggbekädnad - renskinn. Ska vi kanske skicka med några i husleveransen till Villa Nystuga :-)?
    Glad Påsk på er!
    /Helena

    SvaraRadera
    Svar
    1. JAA! Ropar Jan-E för högan hals :-)

      Jag hade heller ingen aning om att Dragspelshuset låg här. Blev väldigt förvånad när jag satt och tittade på programmet och så sade dom att de skulle besöka ett hus i Årjäng. Årjäng? Här har vi väl inga hus som sticker ut, men ack så fel jag hade.

      Årjängs kommun är relativt stor och består till största delen av skog, ja du vet ju ur det är. Just där Dragspelshuset finns brukar vi inte vara, men för ett par år sedan besökte vi några bekanta och bodde över i deras sommarstuga. Jan-E var ute med ekan och då hade de tydligen passerat detta byggnadsverk. Får väl bli att ta en tur till sommaren för det är nog en upplevelse utöver det vanliga.

      Glad Påsk!

      /Cecilia

      Radera
  2. Hej!
    Hustoppen är ett höjdar program. jag satt bänkad i soffan o kollade. =)
    Nu har det kommit en serie som heter trägårdstoppen. (tror namnet stämde). Samma princip. Åker runt till svenska hem och kollar in deras trädgårdar. =) Har du inte sett det, se det. Man får massa inspiration.
    Föresten såg du Bygglov igår (4an). Jätte fint. Ute dusch, ute kök, fint växthus och det lilla huset.

    Glad Påsk!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men Erika! Läser du inte min blogg? Gjorde ju ett inlägg om Trädgårdstoppen igår ;)

      Bygglov missade jag tyvärr igår. Får absolut gå in och kika på deras hemsida. Lät ju som om något jag borde se med uteduch och allt. Har lite funderingar på hur det ska se ut runt vår uteduch och behöver alla tips jag kan få.

      Glad Påsk på er!

      /Cecilia

      Radera
  3. Ja vet, man blir ju helt såld på detta program! Synd bara att det är slut. Hoppas att det blir en favorit i repris nästa säsong. Trädgårdstoppen är oxå bra, men jag önskar lite mer arkitekttips. Hur man planerar trädgården och vad man ska tänka på vid nyanläggning. Får nog hitta ett annat forum för just det. Glad påsk! /Emelie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tips om hur man kommer igång mottages tacksamt när man ska förvandla en leråker till något blommande. Håller fullständig med :)

      Jag tänkte låna hem boken "Trädgårdstoppen" för att se om det är mer handfasta råd i den. Återkommer med en recension.

      Glad Påsk!

      /Cecilia

      Radera
  4. Jag har oxå hittat till Hustoppen och Trädgårdstoppen! Nu när vi äntligen kan börja lite mer ordentligt i trädgården och planerar övervåningen för fullt så är det kanon med massa tips och ideer! Har även blivit inspirerad av dig att börja blogga om vårat bygge och trädgård =) Den är långt ifrån lika bra som din men kul att dokumentera det man gör och kunna samla alla ideer på ett ställe!
    Du kan ju kika in så får du se hur vi har det...
    www.villasolglantan.blogg.se

    Ha en bra påsk!!

    //Anna m familj i Gävle

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, kul att du börjat blogga Anna. Jag ska kika in på direkten!

      En del frågar varför jag bloggar. Varför jag vill dela med mig av allt till alla. För mig är bloggen dels en dagbok för att dokumentera dagarna som går, men när det gäller husbygget så fungerar den även som ett öppet frågeforum. Jättebra med alla tips som man får :)

      Trevlig påsk och krama Zeb från oss!

      /Familjen Axelsson

      Radera
  5. Ja nu när vi börjar komma igång igen så kände jag att jag ville skriva lite till alla bilder man tar men också kunna få lite feedback från dem som vill läsa =)

    Vet inte om jag är nån expert på blommor direkt, ,med det är roligt! =)
    Sitter själv just nu och tittar på perenner som jag vill ha i rabatten som jag ska ta mig an i nästa projekt!

    Zeb hälsar så mycket tillbaka och hälsar er välkomna när ni har möjlighet att slita er från bygget =)


    Glad Påsk!
    /Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi kommer att följa er med stor nyfikenhet :)

      /Cecilia

      Radera