Sidor

måndag 28 maj 2012

Hägg

Ni som har hängt med här på bloggen ett tag, vet att jag ofta pratar på en romantisk, doftande och lantlig trädgård. Jag tycker det är otroligt rogivande och kul att hålla på i trädgården, men som för så många andra småbarnsföräldrar så saknas det några timmar på dygnet för att hinna med. Därför försöker vi nu skapa en trädgård med så mycket växter, buskar och träd som till stor del som möjligt sköter sig själva.

Tyvärr finns det inga uppvuxna fruktträd på marken där vi ska bygga. Vid det gamla Nystuga som fortfarande står kvar, stod ett körsbärsträd, men som tyvärr var helt genomruttet så det har vi tagit bort. Annars är det ju drömmen att kunna sitta i den svala skuggan under ett äppel- eller körsbärsträd. Det här får vi istället äran att skapa själva :) Däremot så finns det massor av lövträd i kanten av marken. Björk, asp, rönn och nu här för en dryg vecka sedan upptäckte jag till min stora förtjusning att vi har ett antal stora häggar. Ljuvligt doftande sådana!



Häggarna är nu helt utblommade och istället är det syrenen som står för en härlig doft. Nu har inte våra syrenbuskar som jag köpte ifjol, växt till sig riktigt, det tar ju några år, men visst finns där en och annan blomklase.

På de nedersta två bilderna ser ni en av häggarna. Tyvärr har den släppt lite i roten och lutar kraftigt. Ni kan även se att en del av toppen är död. Varför det har blivit så här vet jag inte riktigt, men en gissning är att häggens ytliga rötter har skadats av de kor som betade här fram tills för ca 10 år sedan. Deras vassa klövar har satt spår på många träd, men vi ska göra allt vi kan för att rädda och bevara så mycket det går av de gamla stora träden :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar