Sidor

Det senaste från Instagram

onsdag 18 juli 2012

Priset är skillnaden

"Priset är skillnaden". Ja, den devisen har de flesta av oss både hört och läst och den förknippas ofta med reklam för lågpriskedjan Ö&B. Men faktum är att den nog skulle kunna användas för ett stort antal kedjor till.

Mycket av vår tid ägnas åt besluten för sådant som ska installeras i huset. Vitvaror är ett exempel. Köket som enligt mig är husets hjärta måste vara praktiskt och funktionellt. Sedan så gäller det ju dock inte bara matlagningen även om det är det primära. Idag är det ju just i köket som mycket av tiden spenderas och när vänner är på besök så är det ofta i köket man sitter. Ett kök skall alltså fungera även som en samlingsplats. Men, hur som helst. Åter till vitvarorna.

En rejäl häll är något som står på min önskelista. När man ritar allt från grunden har man ju möjligheten att påverka resultatet på ett helt annat sätt än om man skall göra om något befintligt. En induktionshäll med 5 kokzoner vore en stor lycka :)

Bild från AEG

Bild från Husqvarna

Ser ni skillnaden mellan induktionshällarna ovan? Klicka gärna på en av bilderna och bläddra mellan dem i förstorat format. Är det någon skillnad? Att se på dom så är det logotyperna som skiljer dom åt, men det säger ju egentligen inget om hur de fungerar. Går man in på respektives hemsida och läser produktinformationen är likheterna slående och det gäller inte bara för induktionshällen ovan utan för flertalet produkter. På pappret finns inga skillnader helt enkelt. Förutom priset. Husqvarna är drygt 20% dyrare än AEG.

Till och med uppbyggnaden av hemsidorna är den samma vilket säkerligen har sin förklaring i att Electrolux äger såväl Husqvarna som AEG, men frågan kvarstår. Är produkterna ovan de samma? Tillverkas de i samma fabrik och stämplas med olika logotyper? Kan det vara så att den enda skillnaden är priset?

10 kommentarer:

  1. Troligen tillverkas de i samma fabrik.
    För när vi köpte tvättmaskinen i vintras så skulle vi ha en husqvarna men den fans inte för lev förren två veckor senare... Men Electrolux fans så den kunde jag få vid nästa lev tillfälle och då sa min säljare att de går på samma men de stämplar olika loggar.
    Men du vet ju att som regel ligger en viss procent av priset i varumärkets status.

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Se där ja. Ja, det är väl så. Det som var så uppenbart här var ju att de hällarna var exakta kopior utseendmässigt. Jag tror jag ska ringa och höra mig för :)

      /Cecilia

      Radera
  2. De tillverkas på samma fabrik! Det är bara ett trick för att sälja mer, om man har en billig och en dyr version så lockar man ju en betydligt större målgrupp, men man kan ju självklart inte sälja en vara i två olika priser. Därför skapar dom bara ett undermärke, funktionerna är oftast detsamma. Vi köpte till exempel en asko-disk istället för cylinda. Exakt samma där, likadan inredning, tillverkas på samma fabrik men stämplas annorlund och blir därför 1500kr billigare :) kram sabina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänkte faktiskt på Asko vs Cylinda efter det du sagt Sabina. Intressant det här. Jag lär ju inte betala 20% mer bara för en annan logotype, men samtidigt så blir man ju skeptiskt till OM det är några sämre delar i den billigare.

      /Cecilia

      Radera
  3. I och med att dem tillverkas på samma fabriker så är det samma delar som går in i de olika maskinerna, som jonnakaos har skrivit så blir den billigare eftersom undermärket inte är lika kännt som sin storasyster =) // Sabina

    SvaraRadera
  4. Jo det där med samma produkt till olika pris känner jag till. I min ungdom arbetade jag ett halvår på Philips o monterade microvågsugnar. Vi satte andra fronter på de som skulle till Bauknecht i Tyskland och om jag inte minns fel var de mycket dyrare. De ingick / ingår i samma koncern Whirlpool och så är det med många märken.
    Vi la ned mycket tid på planeringen av inköp av våra vitvaror och det blev IKEAs ugn, micro och häll, då motsvarande produkter av kända märken var dyrare.

    Våra andra köksvitvaror är av olika fabrikat. Fläkt Fjäråskupan, diskmaskin Cylinda och Kyl/Frys Samsung.

    Vi är mycket nöjda med alltihop :-)

    Kram Helene

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är nog mycket så som du säger Helene. Konstigt att det inte granskats mer, men men.

      Kul att ni är nöjda med ert val av vitvaror! Vilket eller vilka tillverkare det blir på våra är inte bestämt ännu, men det lutar åt Elextrolux (Husqvarna och AEG) eller Cylinda. Kända tillverkare som det är relativ lätt att få reservdelar till. Fläkten vi kikat på är faktiskt från Fjäråskupan :)

      /Cecilia

      Radera
  5. Vi upptäckte samma sak när det gällde diskmaskin.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det verkar dyka upp lite här och var Ika. Undrar hur mycket som egentligen har samma innehåll, men olika förpackningar där de står i hyllorna?

      /Cecilia

      Radera