Sidor

söndag 11 mars 2012

Golv i ladan

Vilken helg! Vi har haft två fantastiska dagar ute vid byggplatsen. Gårdagens blåst var väl i och för sig inte den varmaste, men så länge barnen är nöjda och glada så är även föräldrarna det :)

Arbetet med ladan är nu påbörjat även på insidan. Först och främst måste det gamla golvet som rasat in tas bort och därefter skall nya golvreglar på plats. För en gång skull så löpte det mesta på och vi hann med att lägga plank på ungefär halva ytan redan nu under helgen. Med våren har också arbetslusten kommit tillbaks på allvar så det lär nog bli en och annan kväll för Jan-E ute på Nystuga under veckan som kommer. Om han orkar upp ur sängen imorgon vill säga. Att klättra/hoppa upp och ner över golvreglarna och därefter gå dubbelvikt och skruva plank sätter sina spår ;)

Golvet i ladan kan man knappt kalla för golv då det rasat in helt och hållet.
Bilden till vänster är från i somras och den till höger när vi förberedde för portarna i vintras.

Det gamla golvet rivs ut, nytt reglas upp och Jan-E får hjälp
av Amanda att skruva golvplanken på rätt avstånd från varandra. 
 

Halva golvytan klar. Den gamla porten kommer vi att slå igen och
istället ha ett par mindre gluggar för att få in veden. Den nya
porten hamnar på ladans kortsida och ni ser det ena dörrbladet på plats.

I ladan kommer vi att placera en stor låsbar container samt ha vårt vedskjul. Att vi valt att lägga golvplanken med ett litet mellanrum är just för vedens skull då den behöver cirkulation på luften för att inte mögla. Den första torkprocessen sker dock utomhus i söderläge och sedan är det bara att lägga upp vedträn på vedtransportören som gör grovjobbet med att få veden in i vedskjulet/ladan. Japp, så är det tänkt :)

4 kommentarer:

  1. Hej hej! :-)
    Det är på något vis magiskt att restaurera en gammal byggnad. Jag brukar känna mig som en "husläkare" när vi pular med torpet.
    Det blir superfint och det ser stadigt ut. :-)

    Ha en härlig vårdag!

    / Sandra

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, ja liiite stadigare i alla fall ;) Nej, men det blir faktiskt väldigt bra och jag är glad över att vi tog beslutet att renovera ladugården. Det är ju som du säger något visst med gamla byggnader.

      Däremot så är jag inte helt säker på om vi tagit samma beslut om vi vetat hur otroligt många timmar som skulle läggas ner och då har inte huset kommit än! Hela januari ska vi sova ;)

      Ha det bra och håll i hatten för i alla fall här blåser det en hel del idag.

      /Cecilia

      Radera
  2. Oj stora planer bara för veden! Kommer bli bra det där.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Ika!

      Det kommer att gå åt en del ved nu när vi har valt en vattenmantlad kakelugn för huvudsaklig uppvärmning i vårt hus. Vi eldar med ved redan idag och då stplar vi veden i två omgångar, först när den ska torka och sedan när den ska in i vedskjulet. I ladugården har vi avsevärt mycket mer plats för veden så där behöver vi inte stapla den utan det räcker att få in den i ladan efter att den torkat. Att kunna använda en vedtransportör kommer att underlätta avsevärt!

      /Cecilia

      Radera