Sidor

Det senaste från Instagram

söndag 1 juli 2012

Fasadkulör

Stomresningen av vårt hus blev klar igår och även om det har varit helt fantastiska dagar så tar det mycket energi. Den senaste tiden har varit full av anspänningar och funderingar på det ena och det andra så nu när mycket av det har släppt så börjar man känna efter. Och man känner att man är sliten. Skönt sliten!

Idag passade hela familjen på att ta en lång sovmorgon och vi var inte ute på bygget förrän vid 12-tiden. Hjälp vad fort tiden går när man sovit bort halva dagen, men samtidigt så var det behövligt. Jan-E har tillbringat dagen på insidan av huset. Ja, där han kommer att befinna sig de närmsta månaderna. Den delen vi valde att börja med var glespanelen i ryggåstaket och innan själva spikande kunde börja så var det en hel del mätningar och riktning av ett par takstolar som behövde göras. Sådant arbete som är oerhört viktigt, men som känns väldigt tidskrävande.

Jag och barnen har mest befunnit oss på utsidan av huset. Tiden har kommit då det är dags att börja tänka på vilken kulör vi ska ha på fasaden. Ibland faller sådana bitar på plats från början, men för oss så är det inte riktigt beslutat ännu. Trots att vi bygger på landsbygden så har vi valt bort både röd och gul kulör. Vi känner att modellen på huset inte riktigt är rätt för dessa färger. Nu har vi ju alla olika smak, men det lutar åt en kombination av vitt och grått. Grått hus med vita knutar? Vitt hus med grå knutar? Vitt hus med vita knutar? Vi väljer alltså mellan tre alternativ, men det känns som två för många. Hur som helst så vill vi ha ett ganska neutralt hus och det får absolut inte kännas för modern. Visst, för byggde man inte sådana hus som vi nu har satt upp på landsbygden, men vi vill smälta in så bra det går trots alla stora fönster och vinklar. Färgvalet får absolut inte ge ett modernt intryck!

Grå fasad med vita knutar

Vit fasad med vita knutar


Ljus antikvit med antikvita knutar alternativt antikgrå knutar

Respektive kombination ovan har sin charm. Jag har min favorit och Jan-E sin. Självkart överensstämmer de inte... Imorgon ska det köpas in grundfärg och då får vi rådfråga färgbutiken, men vad tycker ni? Något av alternativen ovan eller en helt annan kulör?

12 kommentarer:

  1. Åhh nu när man ser det på bild tycker jag helt klart grått med vita knutar! Vad har ni för olika favoriter?? Kram Sabina

    SvaraRadera
    Svar
    1. En av oss har just den favoriten Sabina, men det är inte jag ;))

      Kramar i massor!!!

      Radera
  2. Jag gillar nog det vita med grå knutar mest :-)
    Det är inte så vanligt heller, så det blir mer eget.

    Själva valde vi slamfärg då vi ville ha ett så lättskött hus som möjligt.
    Samma färg på hela rasket knutar o fönsterfoder :-)

    Kram Helene

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för synpunkterna Helene :)

      Ja, ert hus är riktigt snyggt med sin svarta fasad och grå plåttak. Svart är dock inget alternativ för oss, men vi funderade länge på just slamfärg. Tillslut bestämde vi oss dock för den färg vi målat med innan, Demidekk Optimal från Jotun så den får det bli!

      /Cecilia

      Radera
    2. Vårt tak är Shingel Noxite, som neutraliserar kväveoxider, ca. 200kvm tak renar lika mycket varje år, som en bensindriven bil släpper ut vid 1000 mils körning :-)

      Slamfärg finns att få i stort sett vilken kulör man vill nu för tiden, annat var det förr då rött var standard :-)

      Ert färgval blir mycket fint och gillar att ni valt vita stuprännor, alltför många har svarta.

      Kram Helene

      Radera
    3. Häftigt tak! Tänk vad mycket man kan göra med forskning och teknik. Mer pengar borde läggas på sådant. Alla bäckar små :)

      Vi tror att vårt val blir riktigt bra. En del menar att det har svårt att stå emot mögelsvamp och visst, det är en så ljus kulör det går att få, men samtidigt så är den lätt att måla över om vi skulle bli missnöjda framöver.

      /Cecilia

      Radera
  3. Säger också grått med vita knutar. :)

    //Angelica

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Angelica. Jan-E har gett mig fria händer vad gäller val av kulör och helt plötsligt har jag börjat vackla i mitt beslut?!?!

      Om några timmar bär det av till färgaffären så får vi se vad dom har för tankar och idéer, men först ska några brädor på huset grundmålas så de hinner torka innan alla takpannor kommer på onsdag.

      /Cecilia

      Radera
  4. Jag skulle nog säga något av alternativen med vitt som bas.

    SvaraRadera
  5. Tack Ika! Ja, det lutar åt just vitt som bas :)

    /Cecilia

    SvaraRadera
  6. Hur går det??!! Bestämt färg än??!!
    Har funderat fram motivering för båda alternativen åt dej så om du behöver få beslutet lite svårare så kan du slå en signal. ;)
    Fast flest argument har jag fortfarande åt vitt med grå knutar.

    Väntar med spänning på vad det blir.

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, men visst har vi (läs "jag") bestämt oss! Här kan du se resultatet ;)

      http://villanystuga.blogspot.se/2012/07/fasadkulor-0502y.html

      Kram!

      /Cecilia

      Radera