Sidor

Det senaste från Instagram

tisdag 16 oktober 2012

Ljussättning, del 6 - Fasadbelysning

Vi fortsätter på det redan inslagna belysningsspåret, men förflyttar oss nu till utsidan av huset.

Redan i februari så blev vi ombedda av vår husleverantör Villa Varm att precisera eventuella uttag och belysningspunkter på fasaden.  Väggkonstruktionen är lite speciell i ett lågenergihus där man inte vill ha allt för många genomföringar i yttervägg. Planeras detta redan i byggstadiet så kan man se till att tätskiktet inte läcker någonstans, men skulle man borra genom väggen efteråt, ja då blir det svårare.

En miss som vi gjorde när vi markerade punkterna för belysning och uttag, var att sätta dom i linje. Uttaget hamnade då mitt i ljusbilden för den armatur vi valt. Tur nog kom vi på detta innan väggarna satts igen så det gick bra att flytta på uttagen och sedan tejpa tätskiktet ordentligt.

Placering av fasadbelysning samt uttag på utsidan av huset

Vi har försökt att placera fasadbelysningen utifrån hur vi rör oss runt huset. Vid dörrar och hörn är det bra att ha ljuspunkter av praktiska skäl och så finns det de ställen, så som mellan sovrumsfönstren, som är kompletteringsbelysning av mer utséendemässiga skäl. När belysningen i fönsternischerna är tända så får vi ju även hjälpbelysning därifrån.
  • Östra sidan
    På entrésidan av huset, har vi valt att sätta 3 st väggarmaturer symmetriskt mellan sovrumsfönstren och entrédörren. Här sitter även en armatur i innertaket vid entrén. Ett uttag finns placerat på denna sida.
  • Norra sidan
    Utanför tvättstugedörren på norrsidan ska en farstukvist byggas under nästa år. Här valde vi att placera en väggarmatur intill dörren. Inga uttag på denna sida.
  • Västra sidan
    I den vindskyddade vinkeln som bildas av husets två skepp ska ytterligare ett byggprojekt påbörjas nästa år. Nämligen altanen. Riktigt hur stor den kommer att bli vet vi inte, men för att markera husets nordvästra hörn så placerades en väggarmatur längst ut. Ett uttag finns i direkt anslutning till dubbeldörren ut på altanen från "uterummet".
    Den västligaste delen av huset vätter ner mot sjön och här har "uterummets" hörn försetts med varsin väggarmatur.
  • Södra sidan
    Sist har vi husets södra sida med burspråket ut från köket. Precis som vid "uterummet" så har vi valt att belysa hörnen med två väggarmaturer. Inne i det sydvästra hörnet så har vi placerat ett uttag.
Armaturen vi valt är Cube Wall I från Hide a lite. Ljuskällan är LED och för att armaturen ska smälta in mot fasaden så valde vi modellen i vitt utförande.

Miljöbild med fasadbelysningen Cube Wall I

Våra tidigare tankar kring fasadbelysning hittar ni här och de andra inläggen om ljussättning av vårt hus hittar ni här nedan.

2 kommentarer:

  1. Har funderat över att fota vårt hus i mörker för att visa all belysning vi har. Håll utkik!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycker jag absolut att du ska göra Ika! Jag har kollen på din blogg ;)

      /Cecilia

      Radera