Sidor

Det senaste från Instagram

lördag 11 juli 2015

Rabarberchampagne

Ja, då kör vi igen då! Suget att skriva har kommit tillbaks och vad kan väl passa bättre än att fira med ett champagneinlägg?!

Ifjol såg jag ett inlägg på Instagram där Helene alias Ullevidsdal hade gjort egen rabarberchampagne. Tyvärr var jag då lite sent ute så mitt tappra försök fick kastas i soporna. I år däremot, var jag mer förberedd och mina tre första flaskor rabarberchampagne är klara och står nu i en mörk och sval jordkällare.

Rabarberchampagne á la Ullevidsdal
3 l vatten
6 dl strösocker
3 tsk vaniljsocker
2 citroner
1/2 dl äppelcidervinäger
1 kg rabarber

Skiva citronerna och tärna upp rabarberstjälkarna. Blanda
alla ingredienserna i en stor bunke/kastrull och ställ soligt och varmt 
inomhus i tre dagar. Rör om en gång per dag. Sila och häll upp på väl 
rengjorda patentkorksflaskor. Låt stå okorkade inomhus i solen i två dagar. 
Förslut flaskorna och förvara dem kallt i kyl eller matkällare i minst en vecka. 
Oöppnad är rabarberchampagnen hållbar i ett år, minst!

För att få ett lyckat resultat så är det ett måste att använda enbart ekologiska ingredienser. Nej, det är det så klart inte, men det spelar väl egentligen ingen roll eftersom du bara har ekologiskt i ditt skafferi. Eller hur? Det som däremot faktiskt är viktigt är att använda glasflaskor med riktig patentkork eftersom det blir ett enormt tryck på bubblet. Sådana flaskor hittar du bland annat i välsorterade matvarubutiker och  på IKEA. När flaskorna står okorkade i solen så kan det hända att det bubblar över. Ställ dem därför gärna på något som skyddar underlaget. Och ja, ja. Det här är ingen äkta champagne, jag VEEET!


Ser ni bôset i flaskhalsarna? Ja, med facit i hand så skulle jag ha silat min champagne genom en silduk istället för genom en grovmaskig sil, men men. Lite skit ska ju tydligen rensa magen... Sedan får det bli att använda mer av de rödare rabarberna nästa gång så de ger en ännu vackrare färg. Nu blir det att vänta och vänta och vänta. Orkar jag hålla mig fram till nyår innan jag provsmakar?

2 kommentarer:

  1. Oj, det där ser gott ut! 😃 6 årsen du la ut det receptet så jag antar att du har resultatet nu... 😉 Hur gick det?
    Spännande att se om du ser det här .. 🤔

    SvaraRadera
  2. Behövde du släppa på trycket i flaskorna så att dom inte sprack eller kunde dom stå som dom var?

    SvaraRadera