Som ni kunde läsa för några dagar sedan så misstänkte vi att det var fel på en givare uppe vid solpanelerna. Vi tackar Viessmann för snabb leverans, men tyvärr så ville inte systemet fungera korrekt trots ny givare. Fler telefonsamtal och sms. Fram och tillbaks. Kan det vara fel på regleringsenheten? Nästa test blev att koppla in två givare på samma ställe i tanken och på så vis se om regleringsenheten visade två olika temperaturer. Nope, så när som på 0.2 grader visade enheten samma temperatur.
För att kunna ta del av den genererade värmeeffekten från solpanelerna så cirkulerar vi systemet manuellt. På morgonen visar temperaturmätarna på laddstationen runt 20 grader. När så solen tittar fram och den röda mätaren drar sig upp emot 60 grader börjar vi cirkulera. Systemet stabiliserar sig på ca 60 grader för både till- och returvärme. Temperaturen på solpanelerna kommer då upp i knappa 60 grader. Så borde det inte vara. Temperaturen på taket borde vara varmare.
Vid det här laget börjar vi misstänka felkoppling på vvs-sidan. Det verkar helt enkelt som om systemet "går baklänges" och matar in värmen från vattnet som genereras i botten av solpanelerna istället för att ta från toppen där panelerna är som varmast. Till veckan kommer vvs-montörerna och ser över anläggningen.
Även om nu solvärmeanläggningen inte fungerar optimalt så ger den en hel del. Efter en solig dag då vi cirkulerat systemet manuellt så kommer temperaturen i botten av tanken upp i ca 60 grader vilket gott och väl ger varmvatten så att 4 personer kan duscha och 1 kan bada badkar. Värmen i huset behöver vi inte tänka så mycket på alls nu. Även om det är molnigt och vi inte har eldat i kakelugnen så har temperaturen i huset inte legat under 20 grader. Och då är nätterna kalla, ner mot -15 grader.
Första året lär bli ett år med tester av värmeanläggningen. Visst, vi har byggt ett lågenergihus, men även om vårt valda värmesystem gör att vi har låg elräkning så är det ju intressant att veta hur mycket energi som huset gör av med. Vem vill ha ett system som bygger på att man behöver elda dygnet runt för att slippa dyra elräkningar? Då kan jag tycka att tjusningen är borta. Att visa siffror på låga elräkningar behöver ju inte betyda att huset gör av med lite energi. Eftersom vi, kanske mest jag, frugan i huset, är lite tekniknörd så tjatas det mycket om ett loggningssystem. Ett system där man kan se kurvor på utetemperatur, värmeeffekt från solpanelerna, kakelugnen, hur mycket som går ut på golvvärmen, hur mycket LED-belysningen drar mm mm. Tack alla ni som har tålamodet att lyssna och förklara hur det hela hänger ihop :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar