Sidor

Det senaste från Instagram

torsdag 2 juni 2016

Potatisen kupad


Jo, men visst har det hänt massor med potatisen sedan sist! Det är väl iofs inte alls konstigt med tanke på att det var en hel månad sedan vi kikade ner i plastbaljan...

Vi valde att sätta potatisen i de blivande rabatterna vid entrén. Jorden där behöver täckas ett tag till innan den är "ogräsfri" och då passade det ju ypperligt med potatis.



Den förgrodda potatisen hade fått rejäla rötter och även lång blast, lite väl lång, men men. Vi lyfte av fönstren som värmt upp jorden en hel del, krafsade undan höet och vek tidningarna åt sidan. Jorden under var verkligen jättefin vilket bådar gott framåt hösten då vi eventuellt ska sätta ner de första växterna. Potatisen sattes med en skostorlek 41 som mellanrum och efter att vi hällt på lite ny jord vek vi tillbaks tidningarna, lade över höet och ersatte fönstren med fiberduk. 

Istället för att täcka potatisen med jord som på traditionellt vis så har vi alltså istället använt oss av hö. De som täckodlar potatis använder oftast halm, men då vi inte har det så fick det bli hö. Till midsommar vet vi om projektet lyckats eller inte. 


Igår "kupade" vi potatisen genom att lägga på ett nytt lager hö och hittills ser allt frid och fröjd ut. Fiberduken får hänga med så länge som blasten får plats. Även om vi just nu har riktigt milda nätter med över 10 plusgrader så vet man aldrig när frosten slår till. Fiberduken hindrar också regnet att trycka ihop höet. Fukten släpps igenom, men medan ett slagregn har tendens att göra höet kompakt så gör fiberduken att regnet droppar igenom och det tar längre tid för hölagret att sjunka ihop. 


Framöver så ska vi ha ett riktigt potatisland och igår tog vi första steget. Nu ska gräsytan täckas med kartong och gräsklipp fram tills nästa säsong för att kväva ogräset. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar