Sidor

Det senaste från Instagram

fredag 2 mars 2012

Vikdörrar i uterummet

När vi ritade Villa Nystuga var ett av önskemålen ett uterum i direkt anslutning till köket. Ett annat var att kunna öppna mellan rummen för att duka långbord. Tyvärr visade det sig att om vi skulle ha vanliga uterumspartier i uterummet så behövde skjutdörren mellan kök och uterum vara klassad som fasad. Priset för en sådan dörr med en öppning på 3-3,5m skulle vara runt 85 000 kr vilket vi minst sagt tyckte var i mesta laget.

Villa Varm föreslog att vi skulle fortsätta med villastandard även i uterummet, dvs med samma tjocka väggar och treglasfönster som resten av huset. Efter lite funderingar så ritade vi om vår planlösning och till slut hamnade vi där vi är idag. Rummet går fortfarande under benämningen "uterum" även om det egentligen kanske inte är det.

Den slutliga planlösningen daterad 2012-02-13

Kommer vi då att behöva ha en skiljevägg mellan kök och uterum? Jo, jag tror nog det. Köket är ganska stort i sig med sina 43 kvm och att lägga till ytterligare 26 känns lite väl mycket. Hade det inte varit för att vi vill ha plats för att duka långbord så hade vi nog satt in en gammaldags dubbeldörr och gamla fönster mellan rummen, men om man ska få plats med ett bord och stolar på var sida så bör öppningen vara runt 3 meter.

En variant vi tittat på är vikdörrar. Eftersom även uterummet nu är villastandard så blir väggen mot köket som en vanlig innervägg och då kan vi ha i stort sett vilken lösning som helst. Skånska Byggvaror har många prisvärda alternativ och inte minst inom partier till just uterum. Fick vi välja så skulle vi vilja ha ett vikparti från vardera håll med öppning i mitten. På så sätt skulle man kunna ha dörrarna lite på glänt. Förutom de möbler i konstrotting som vi har idag i vårt uterum så skulle vi även vilja ha någon typ av loungemöbler. En ren gissning är att man skulle kunna sjunka ner i dessa i väntan på maten och/eller efter maten. Titta ut på en becksvart himmel fylld av stjärnor eller lyssna på regnet när det smattrar mot rutorna. Allt i skenet av en sprakande kamin :)

Vikdörrar i två sektioner med öppning i mitten.  

Ett annat alternativ är att utesluta vikdörrarna och istället bygga upp någon typ av mobil vägg i form av bokyllor eller skärmar. Bokhyllor tror jag dock inte är ett alternativ i dagsläget då jag har svårt för biblioteksutséendet med massor av böcker. Däremot en vikbar skärmvägg med lite gammaldags stuk skulle nog passa bra. Tyget skulle man ju kunna byta lite efter tycke och smak. Varför inte rött linnetyg till jul?

Skärmvägg från underbara butiken Jolins Home

Vilken lösning som blir aktuell är inte något vi kommer att besluta förrän huset står klart. Däremot så är det hög tid att fundera på vilka alternativ vi skulle kunna tänka oss. Kanske ni har något tips?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar