Sidor

Det senaste från Instagram

måndag 20 februari 2012

Fasadbelysning

Villa Nystuga kommer att byggas ute på landet. Långt från allt vad gatubelysning heter och även om vi ser en och annan grannes lampa genom träden nu när det är lövfritt, så behöver vi mer belysning runt oss än så. Idag bor vi i ett villaområde i samhället och trots ljus från både lyktstolpar och omkringliggande grannar så tycker jag att det kan bli mörkt även här. Rejäl utebeylsning är alltså något som är önskvärt :)

Inom en månad börjar troligtvis vårt hus att byggas uppe i Altersbruk. Som jag berättat innan så har vi valt att bygga med lågenergiteknik genom hustillverkaren Villa Varm. All dialog har fungerat klanderfritt och i förra veckan kom önskemålet om att vi ska lämna in ritning över eventuella uttag och strömbrytare i yttervägg samt eventuell fasadbelysning. Redan nu? Japp, eftersom väggkonstruktionen är lite speciell på ett lågenergihus måste alla genomföringar planeras redan i byggstadiet. Självklart så kan man ju komplettera med både uttag och beysning i efterhand, men då med följden att kabeln får spikas på utsidan väggen. Bättre än så ska man absolut kunna planera när det gäller ett nybygge!

Mjuk och behaglig fasadbelysning med ljusbild både uppåt och nedåt
Bilder från
flaxflix och Drawingroom

Fräck fasadbelysning "Ufo Beam",
här med blått vågrätt dekorljus. Finns även i vitt.

Fasadbelysningar finns i en rad olika modeller. Vanligast de senaste åren är nog att ha infällda spotlights i tak och/eller takfoten. I taket på vår farstukvist och i takfoten på den inglasade altanen samt på garaget där vi bor idag har vi just detta. Även om vi är nöjda med den dekorbelysningen så känner vi att en armatur som ger en ljusbild både uppåt och nedåt är det vi kommer att satsa på för Villa Nystuga.

Villa Varm vill som sagt ha placering av bland annat fasadbelysningen för att kunna börja bygga våra ytterväggar. Att välja typ av armatur är relativt enkelt jämfört med att redan nu bestämma på vilken höjd de ska sitta. Av bilderna ovan att döma så får det nog bli att placera fasadbelysningen i närheten av det "gyllene snittet" på fönstren, dvs på 2/3 av dess höjd, eller kanske ytterligare lite högre upp.

Tänkbar placering av fasadbelysning på hus och ladugård

Förutom på huset så har vi funderat på att ha likadana armaturer vid sidan av portarna och stalldörren på ladugården. Ovan garageportarna behöver vi dock komplettera med ytterligare en armatur för att kunna lysa upp planen framför. Hur den ser ut har vi ingen aning om i dagsläget :)

2 kommentarer:

  1. Jag gillade Ufo Beam. Jag skall ha fotat just ljuskäglorna från vår belysning på farstukvisten om du vill se några lampor från Markslöjd. Vi väljer alltid lampor med LED i första hand dock är en av lamporna lågenergi. Sedan har vi som du nämde infällda spottar med LED i takfoten. Vårt hus går inte att missa i mörker kan jag säga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, vore jättekul att få se erfasadbelysning! Inväntar spänt ett inlägg på din blogg ;)

      Just Ufo Beam är väldigt fräck, men jag vet inte om den blir för modern till vårt lantliga. Är även lite osäker på om den fanns med LED-ljus.

      Radera