Sidor

Det senaste från Instagram

fredag 6 april 2012

Sveriges nöjdaste huskunder - igen!

Med några års mellanrum görs en oberoende kundundersökning av den svenska småhusmarknaden. I år har Villa Varm valts ut som leverantör och får toppresultat och därmed har Sveriges nöjdaste huskunder - igen!

Tidigare år som undersökningen gjorts där Villa Varm varit med är 2004 och 2007 och så då ifjol, 2011. Resultatet är slående. Av de ca 20 medverkande småhustillverkarna så kammar alltså Villa Varm hem första platsen samtliga år. Som konsument så är man ju lite nyfiken på vilka de andra hustillverkarna är, men undersökningen är kodad och bara respektive hustillverkare vet om sitt eget nummer och känner alltså inte till vilka dom andra är.

När jag presenterade att just Villa Varm skulle bli vår husleverantör så skrev jag bland annat så här:

Förutom Villa Varms höga kompens gällande husbyggnation, vilket är det absolut viktigaste i processen, så lägger de ner ett stort personligt engagemang i sina kunders framtida boende. Vi fick tips och idéer på det mesta och Håkan och Helena tog sig verkligen tid att sätta sig in i vårt hus. Även om vi långt ifrån hade bestämt oss för husleverantör!

Det skulle dock visa sig i slutändan att just det personliga engagemanget och trevliga bemötandet skulle vara det som avgjorde vårt val. Från att ha varit tre aktuella leverantörer, minskade vår lista till två vilka fick genomgå en ännu hårdare kontroll. Rent tekniskt var de i stort sett likvärdiga, men kompetensen, ärligheten, öppenheten och viljan att dela med sig av sina erfarenheter trots att ingen affär var gjord, fick oss att välja Villa Varm som leverantör av Villa Nystuga - Vårt hus på landet.

Nu när vår husprocess gått riktigt långt och huset börjat att tillverkas så fortsätter den goda dialogen vilket ni kunde läsa om på Villa Nystugas facebooksida igår.

I undersökningen så hade Villa Varm nr 15 och här kommer lite sammanfattningar från den 56 sidor långa rapporten.


Gällande upplevd hög byggkvalitet skiljer det sig mellan er leverantörer, för en så pass viktig parameter skall bedömningarna över 4 ses som godkänt, bedömningar på 4,5 och över ses som mycket bra. Företag 2, 5, 15 och 16 är de leverantörer som får de högsta omdömena för upplevd byggkvalitet.

Då det handlar om den tredje viktigaste aspekten för kunderna, hur fel och problem hanteras, skiljer det mycket mellan er leverantörer. Bedömningarna måste hamna på minst 4 för att kunna ses som godkända. 13 leverantörer av 18 får omdömen som ligger under 4, vilket inte kan ses som tillfredställande. Företag 1, 15 och 16 kan känna sig mycket nöjda med hur de agerar gällande hantering av fel och brister.

8 leverantörer av 18 får bedömningar under 4 och bör ta seig en funderare på hur information till kund kan fungera bättre. Företag 6 och 15 kan glädja sig åt mycket fina omdömen gällande informationshantering.

Kunderna har lämnat ett totalomdöme mellan 1 och 5 och nedan visas medelvärden. De företag som ligger över branschsnitt kan verkligen anse att de gjort bra ifrån sig. För de 5 företag som får de högsta medelomdömena är ett grattis på sin plats men även en uppmaning att siffror av det slaget måste vårdas och att hålla i minne att man är aldrig bättre än hur den sista kunden upplevde en.

Tydligheten i offerter skiljer åt men de allra flesta får godkända omdömen. Företag 2, 5 5, 14 och 15 får mycket goda omdömen.

Bland de leverantörer som har en total kundnöjdhet på 80% eller mer finns en stor mix av leverantörer, några av de allra minsta men även vissa av de allra största. Olika leveranssätt likväl som olika entreprenaderbjudanden. Avgörande är således inte vad som erbjuds utan hur det erbjuds och utförs.

Totalbetyg och Andel nöjda kunder

Undersökningen är som nämnts kodad, men om det här företaget med sitt svaga beteende finns med i undersökningen så har dom nog lagt Villa Varm på minnet nu ;)

"Avgörande är således inte vad som erbjuds utan hur det erbjuds"

Ett stort grattis till Villa Varm och även alla som bor i eller bygger ett Villa Varm-hus!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar