Sidor

Det senaste från Instagram

söndag 22 juli 2012

Huset grundmålat

Ooops, nu blev det så där långt mellan inläggen igen. Tur är väl att det hänt desto mer med vårt hus. Bland annat så är nu fasaden grundmålad. Halleluja!

Jag har egentligen ingenting emot att måla, men eftersom vädret inte varit det optimala för just utomhusmålning så har Jan-E fått hjälpt till de dagarna som det varit uppehåll. Jan-E däremot gillar inte att måla, men nu har han fått ryckt in för att vi ska hinna med. Jag har målat så långt jag nått upp på fasaden och så har han målat resterande bit. Så går det ju att göra med grundfärgen, men när nu täckfärgen ska strykas på så får det bli att gå upp och ner i en stege för att nå hela vägen. I tisdags när jag stod uppe på logen och målade brädorna för underspikningen så hörde jag ett jubelrop. Jan-E hade strukit sista brädan med grundfärg på fasaden!


Huset från sydväst och nordöst...


...och som sig bör även från väst och öst

Hela fasaden är nu som nämnts täckt med grundfärg, men på vissa ställen ska det målas ytterligare några gånger. Ändarna och en dryg halvmeter upp på alla vindskivor är strukna 3 gånger med grundfärg då dessa är extra utsatta. Så även skarvarna på de samma. Vindskivorna är så långa att de är tvungna att skarvas och även där tränger vatten in så både extra grund- och täckfärg behövs där.


Fasadbrädornas ändträ målas ytterligare en gång

Även ändträt på fasadbrädorna samt en bit upp är bra om man stryker mer än en gång. Just ändträt suger väldigt mycket färg så där kan man "blaska på" rejält! Ett till synes tråkigt, men ack så viktigt moment i målningen. På bilden ovan ser ni ett rött streck en bit upp på underbrädan. Det är orsakat av ett så kallat sprättsnöre för att snickarna ska veta vart regeln på insidan går för att fasadbrädan ska kunna spikas fast. Sprättsnöre använder vi i många moment och det är ett suveränt hjälpmedel MEN. Nu när vi valt ett vitt hus med vita knutar så är den aggressiva röda färgen inte optimal. Alla streck har målats över med grundfärg två gånger för att vi ska vara säkra på att det inte kommer att lysa igenom. Hoppas nu att det räcker...

Som ni ser på de fyra första bilderna så har vi flyttat byggställningen från långsidorna till kortsidorna för att kunna måla gavelspetsarna. Sista momenten innan de flyttades var att sätta upp hängrännorna och tittar ni riktigt noga så kan ni se att de är på plats. Närbilder på detta utlovas inom det närmsta :)

2 kommentarer:

  1. Skönt att bli av med byggställningen kan jag tänka. Målning är okej men det är ändå väldigt skönt när det är klart.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, jag har tänkt på dig flera gånger Ika nu när vi rivit byggställningarna. Du har så rätt i att det är skönt att bli av med dom :))

      Jag tycker också det är helt ok att måla, även om det nu börjar bli lite långdraget. Tyvärr börjar handleden ger sig till känna nu, men det är väl egentligen inte så konstigt.

      /Cecilia

      Radera