Sidor

Det senaste från Instagram

måndag 20 augusti 2012

Elen dragen

Nu är elen dragen i huset, mellanväggarna har isolerats och idag sätts de sista gipsskivorna för att få väggarna täta. Även rören för centraldammsugaren är på plats och lika så kablage för media.


Jan-E rullar ut slang för matning av mediauttag

Det har blivit lite ändringar på elsidan gent emot grundritningen. Vart uttagen ska sitta, hur många ljuspunkter det ska vara och sedant saker man har glömt och sådant som man räknat med, men som visar sig vara överflödigt när rummen väl tar form.

Fördelen med att göra det mesta av bygget själv är att man
kan påverka och ändra sig utefter byggets gång...

Nackdelen med att göra det mesta av bygget själv är att man
kan påverka och ändra sig utefter byggets gång...

Vi har medvetet väntat med en del beslut när det gäller elen då vi velat se utformningen av huset först. Skafferiet till exempel. Här var det ritat en ljuspunkt i taket, men idag sitter där två. I hallen var det inritat spotlights som punktbelysning, men den är nu borttagen. I sovrumen ville vi ha takbelysningen mittplacerad i barnens rum, men i vårt ville vi ha den lite närmare garderoberna. Mittplaceringen var ingen sak att rita in från början, men när vi ville ha den förskjuten så var det lättare att ta det när väggarna var på plats. Den grupperade belysningen kräver lite mer utrymme än enbart en armatur så av den anledningen var det också lättare att avgöra placeringen när man stod i ett "färdigt" rum. Ja, så har det varit hela vägen och jag är glad över att vi gör elen själva och kan ta diskussionerna när problemen dyker upp. En entreprenör hade nog varit aningen uppgiven över alla de ändringar som vi infört. Finns det något som stämmer på den här elritningen??? Ja, ja, men det blir väldigt bra :))


Väggen mellan badrum och tvättstuga. Alla rör på badrumssidan är matning av
teknik i tvättstugan. Ackumulatortank, ventilationsaggregat, centraldammsugare mm.


El- och mediacentralen tar form

För varje vecka som går liknar bygget mer och mer ett hem. Bara att få tätt väggarna gör otroligt mycket på utseendet. Allt blir så mycket helare. I förra veckan anlände allt golvmateriel till det flytande golvet och i denna vecka väntar vi innertaket. Ingen går sysslolös här inte :)

Ah, höll ju på att glömma utsidan av huset. Där är det mest jag som håller på med målning och åter målning. Snart är jag runt med första strykningen täckfärg. Tyvärr tar det mycket tid nu när jag åter är på jobbet och bara kan måla några få timmar på helgerna, men skam den som ger sig!


Matningen till fasadbelysningen

4 kommentarer:

  1. Ni har verkligen kommit en bra bit på väg i bygget. Visst är det bra att kunna ändra vissa saker själva. Jag hade aldrig varit nöjd om vi inte fått ändra oss efter vägen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst är det så Ika? Att bestämma hur hela huset ska se ut innan det är byggt måste ju vara mer eller mindre omöjligt. Trots att vi gör mycket själva så tycker jag att det var svårt med besluten som skulle tas månader innan själva leveransen. Att peka på ett färdigt koncept i en katalog är heller inte riktigt min grej, men vi är alla olika :)

      /Cecilia

      Radera
  2. Tekniska utvecklingen går i rasande fart och det är lätt att drunkna i utbudet.

    Hur teknik rustar man sitt hus för framtiden?

    Mediacenter som är på husritningen innebär ett hål i väggen med en mediapanel – ett plåtstativ helt enkelt. Det är lätt att tro att det innebär en hel kommunikationslösning.

    Sitter med massor av funderingar... om detta och kommer nog så småningom till insikt om vad vi önskar... http://husplaner.se/?p=11178

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lajla
      Tror din text från ett inlägg har hamnat här av misstag. Kul i alla fall att du kikar in här :)

      Passar på att berömma ert husbygge och er imponerande vinkällare!

      /Cecilia

      Radera