Sidor

Det senaste från Instagram

söndag 14 oktober 2012

Solpanelerna på plats

I fredags var det så dags. Montering av solpaneler!

Det här med solpaneler för uppvärmning av tappvarmvatten är något vi varit intresserade av lika länge som vi har haft tankarna kring lågenergihus. De hänger som ihop på något vis. Visst kan man ha solpanlerer även om man inte har ett lågenergihus, absolut, men tvärt om? För oss var det i alla fall en självkarhet att till viss del även satsa på förnyelsebar energi. Solceller för elgenerering är däremot inget som tilltalar oss just nu. Tekniken har inte kommit så långt på den fronten så att det känns värt pengarna.

Solvärmeanläggningen från Viessman levererades i fredags och när dagen var slut så var panelerna monterade på taket. Under lördagen drogs alla anslutningar mellan paneler och tvättstugan där ackumulatortanken står. Allt som ska ligga i lösullsisoleringen på vinden är därmed på plats och under morgondagen skall kontakt med Rockwool tas för bokning av dag för utförande av isolering.

Montering av 12 kvm solpaneler 

Tanken är att solpanelerna skall förse oss med varmvatten april-september lite beroende på hur snötäcket ligger. Är det snöfritt på panelerna i december så genererar dom ju effekt även då, men inte lika effektivt som under sommarhalvåret. Under månaderna juni-juli så kommer troligtvis situationen vara den omvända, dvs att panelerna genererar mer än vad vi gör åt. Vad ska vi då göra med överskottsenergin? Ja, ett alternativ är att släppa ut värmen i luften och inte göra något med den alls, men vi har lite andra funderingar och vi får se vad det blir framöver.

Solpanelerna sitter i söderläge på taket ovan kontor och skafferi

Vi har valt att lägga panelerna utanpå takpannorna. Anledningen är den att risken för fuktskador om panelerna skulle gå sönder, är avsevärt mycket mindre vid utanpåliggande montage. Än så länge sitter som ni ser på bilderna ovan, den vita skyddsfilmen kvar på panlerna. När systemet är inkopplat så tas filmen bort och då smälter panelerna in bra i det svarta betongtaket. Därefter är det bara att invänta solen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar