Sidor

Det senaste från Instagram

torsdag 8 november 2012

Ljussättning, del 7 - Badrumsbelysning

Slutbesiktningen av huset närmar sig med stormsteg och på att-göra-listan finns riktiga långkörare kvar. Belysningen till badrummet är en av dom.

Till den lilla toaletten i hallen är belysningen inköpt. Däremot så har funderingarna varit många kring spegelbelysningen i badrummet. Taklampan inhandlades för snart ett år sedan och hålen för spotlights över dusch och badkar är gjorda, men val av spegelbelysning kvarstår.

Tillräckligt med ljus i badrummet är mycket viktigare än man tror. Hur många av oss har inte upplevt skuggor i ansiktet då man sminkar eller rakar sig? Ofta är det enbart överljus i anslutning till en spegel, men för att slippa skuggor behövs även sidoljus. Länge var jag inne på en ramspegel med inbyggd LED-belysning, men efter att ha sett den i verkligheten så började jag tveka. Ljuset räckte inte till.



Enkelt sidoljus och dubbelt överljus, Mälaren wall I & II
Bilder från Markslöjd

Ikväll lade jag beställningen på armaturerna ovan. En modern modell, men som ändå har en del klassiska detaljer så som ränderna i infästningen av opalglaset. Det har varit otroligt svårt att hitta armaturen med stort A. Lite känner jag att jag snöat in på skärmar i organza och några sådana armaturer har jag inte hittat. I badrummet är det ju viktigt att ljuset runt spegeln sprids även åt sidan och inte enbart rakt ner som en sänglampa kan göra. När jag tänker efter så är nog det anledningen till att jag inte hittat så många lampett-armaturer för badrum :)

Vad är det då som gäller för att man ska få sätta en armatur i ett badrum? Jo, för det första är det ett behörighetskrävande arbete eftersom badrummet inte är ett torrt utrymme och det andra som styr är vart i badrummet armaturen ska sitta. I närheten av duschen förekommer vattenångor så där måste en armatur vara tätare än en som sitter lite länge ifrån. Här följer en liten lathund i punktform.
  • IP65 - Precis ovanför dusch och badkar.
  • IP44 - Minst. 0,6m från duschuvud.
  • IP21 - Minst 0,6m utanför bad- eller duschkar.
Av punkterna att döma så kan alltså en vanlig IP21-armatur placeras i ett badrum, men magskänslan säger ändå att man bör satsa på en armatur som har högre tätningsklass. Det finns ju faktiskt tillfällen då man duschar så länge att brandvarnaren i intilliggande rum löser ut...

2 kommentarer:

  1. Än så länge står dom på köksbordet. Fniss!
    Dom ska sen få ta plats i pyssel/kontorsrummet. Det ska inredas i gammeldags stil med bakelittelefoner, gammal symaskin och skrivmaskiner!! Men vi ska renoera klart nere först innan vi sätter igång med det rummet, så dom får stå på undantag tills dess. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ser alltid fram emot inspirationen på din sida Angelica och ett rum i gammaldags stil låter ju riktigt häftigt!

      /Cecilia

      Radera