Sidor

Det senaste från Instagram

måndag 7 april 2014

Att bygga energisnålt

Villa Nystuga är byggt med hjälp av lågenergiteknik. En teknik som medför att energiförbrukningen är lägre än vad byggnormen kräver. Med hjälp av lågt U-värde på såväl fönster och dörrar som väggar och tak så släpper huset varken ut eller in så mycket värme/kyla. Att fönster inte släpper ut så mycket värme kan man se på att fukten som bildas på utsidan dröjer sig kvar tills solen värmt upp luften från utsidan. Äldre fönster med högre U-värde, dvs fönster som släpper igenom mer värme inifrån huset, värmer upp fukten så att den försvinner snabbare.

Fukt på utsidan av fönstren i det så kallade uterummet. 
Till höger ser vi hur fukten fryser till is vintertid. 

Utformningen av huset och dess läge har också stor betydelse för energiförbrukningen. Sovrum i söder eller västläge gör att man frestas kyla de rummen kvällstid vilket är otroligt energikrävande. Stora fönsterpartier i söder- och/eller västläge riskerar att släppa in mycket värme på sommaren vilket gör att det blir väldigt varmt inomhus. I Villa Nystugas så kallade uterum ser ni på bilderna ovan att vi har just detta, stora fönsterpartier i söder- och västläge. Redan nu i mars, när vårsolen börjar värma och den står relativt lågt, ja då skiner den rakt in genom fönstren och det kan bli uppemot 30 grader varmt i uterum och kök. Senare på säsongen så står solen högre och då är det först på kvällskvisten när solen sänker sig som temperaturen höjs inomhus. Efter att ha testat under ett år så kan vi nu konstatera att vi får införskaffa en solavskärmning för dessa fönster.

Även husets ventilation påverkar energiförbrukningen i ett hus, men det är såpass omfattande att vi får ta det i ett separat inlägg. Sedan har vi ju, inte minst, väggarnas, takets och golvets isolering. Utan rejält med isolering så kan vi glömma det här med lågenergiteknik. Villa Nystuga har 20+10 cm isolering i golvet, 50 cm på taket (U-värde 0.081. Här kan ni se hur det ser ut på vår vind) och väggarna som har en isoleringstjocklek på hela 34 cm (U-värde 0.125). Totala väggtjockleken är drygt 40 cm och Villa Varms koncept kan ni läsa mer om på deras hemsida. Ägna gärna några extra minuter åt deras unika golvkonstuktion. Vi är riktigt nöjda med att vi valde det. Energisnålt, snabb reglering, mjukt att gå på, ventilerat och fuktsäkert mm mm.


Så här såg det ut i uterummet då vi lade det flytande golvet.

Varför valde vi då att bygga med lågenergiteknik? Jo, primärt för att minska energiförbrukningen, det vill säga minska kostnaderna mot elbolagen. Ju mindre el som förbrukas för såväl uppvärmning som hushållsel, ju mindre behöver vi betala till elbolaget och med dagens elpriser känns det inte svårt att motivera ett sådant val. Sedan ville vi även bygga ett hus med en teknik som gynnar de som ska bo här i framtiden. Sist, men inte minst så vet vi ju alla att naturen har begränsade resurser, så att utnyttja förnyelsebar energi genom vår solpanelsanläggning är ytterligare en anledning till varför vi valt att bygga som vi gjort. Solceller för elenergi finns i bakhuvudet, men har ännu inte blivit verklighet.

Begreppet lågenergihus är ett samlingsnamn som används sedan länge. 
Det syftar på byggnader som använder mindre mängd energi än vad 
byggnormen kräver. De höga elpriserna och klimatfrågan har gjort 
att intresset för lågenergihus ökat. Dessutom gör de nya kraven 
från Boverket att man idag måste bygga energisnålt.

Villa Nystugas uppvärmning (golvvärme och tappvarmvatten) sker till största del med hjälp av vår vattenmantlade kakelugn där bränslet är ved. Vår solpanelsanläggning hjälper till med uppvärmningen då solen visar sig och med hjälp av dessa två värmekällor så klarar vi alltså att hålla de 215 kvm varma samt den mängd tappvarmvatten som behövs för vår familj på 4 personer. Som back-up har vi en elpatron kopplad på ackumulatortanken, men den har vi inte haft inkopplad sedan vi tog kakelugnen i drift. Jo, ni läste rätt. HELA uppvärmningen av vårt hus sker enbart via kakelugn och solpaneler. Inte en enda krona till elbolaget för att ha det varmt inomhus eller för att kunna avnjuta en varm dusch. Eller ja, självklart så kostar driftelen i huset lite, men det är inte några stora summor. Länge leve energisnåla hus!

Hur har vår elförbrukning sett ut sedan vi flyttade in? Fortum har gjort en beräkning som kategoriserar Villa Nystuga som en lägenhet, dvs att köpt elenergi ligger på den nivån. Under 2014 så beräknas vi ha en förbrukning (baserat på vad vi köper från Fortum) på 7062 kWh vilket inkluderar såväl hushållsel som driftsel och uppvärmning för både huset, pumphuset och förrådet i ladugården. Än en gång, länge leve energisnåla hus!

2 kommentarer:

  1. Tycker inte att 7000kwh är lågt för ett "lågenergi hus" ni borde ha sett över era dagliga hushålls el vanor med. Ni skriver inget om ventilationen? I den sitter säkert eftervärmare som drivs på el eller? Att säga att det går en kwh el för värme är väll inget. Finns många vedpannor i hus ifrån 1900talet som har samma elförbrukning som er. Låt lågenergi betyda lågenergi sluta anvönda så mycket ström på annat

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Andreas
      Visst har vi en eftervärmare på vårt FTX-aggregat och som jag skriver så är ventilationen så omfattande att det ska få ett helt eget inlägg. Högt upp på vår önskelista för åtgärder på huset står att kunna logga vårt elsystem för att hitta eventuella energibovar. På så vis kan vi effektivisera ytterligare.

      7000kWh/år för ett hus på 215 kvm inklusive pumphus och förråd i ladugård med köldvakter är lågt. Siffrorna talar för sig själva. Sedan finns det alltid förbättringspotential och tips på detta mottages tacksamt. Vad anser du är en låg energiförbrukning för ett såpass stort enplanshus?

      Vi har LED-belysning i stort sett överallt, vitvaror med högsta energiklass. Låga U-värden på såväl väggar, tak, fönster och dörrar. Vi kör torktumlaren så sällan som det bara går och tvättar alltid först när maskinen är full. Sedan är vi en familj på 4 personer så visst går det åt en del hushållsel. Vi slarvar med att låta vår TV stå i stand-by vilket iofs inte påverkar så otroligt mycket på totalen, men alla bäckar små. Vi kan absolut bli bättre! Vad är dina tips?

      En vedpanna från 1900-talet kan säkert ha ett bra effektivvärde, men den typen av installation var inte aktuell för oss. Istället valde vi en vattenmantlad kakelugn som även fungerar som en vacker möbel. Vi ville gärna ha en kamin i vårt hus, men eftersom det är så välisolerat så kunde vi inte välja en vanlig kamin då den har för hög strålningsvärme. Valet föll därför på den vattenmantlade kakelugnen som av sina ca 19 kW enbart har ca 4 kW i strålningsvärme och som samtidigt fungerar som en bas i huset uppvärmningssystem.

      Jag tar mer än gärna emot dina tips och även synpunkter på vad du anser att vårt hus, pumphus och ladugårdsförråd ska förbruka i hushållsel för att kallas för ett lågenergihus.
      /Cecilia

      Radera