Sidor

Det senaste från Instagram

söndag 18 maj 2014

Svensk landsbygd möter medelhavet

Vad nu? Medelhavskänsla på den svenska landsbygden? Jo, men visst! Helt plötsligt kändes det så självklart med att vi skulle ha medelhavskänsla här hemma hos oss. Bara så!

Det är förstås val av klätterväxt till matrummet/pergolan på altanen som jag pratar om. Igår var jag på den lokala handelsträdgården och delade med mig av mina tankar kring rosor och klematis. Hmmm... Hmmm... Hmmm... Ja, det blev en del hummande och tillslut kunde vi konstatera att en Labruskavin Zilga skulle göra sig ypperligt hemma hos oss på Nystuga.

Vad är då en Labruskavin Zilga? Jo, en vinranka. En vinranka? I Sverige? Ja, det ska tydligen gå hur bra som helst och efter en del googlande så konstaterades att jo, det finns ett stort antal vinrankor runt om i vårt avlånga land.

Så här har vi tänkt oss att pergolataket ska se ut om några år

Just den här vinrankan, Labruskavin Zilga, är extra härdig och tål ner till -40 grader. Att vi har så kallt ja, det inträffar ytterst sällan här i Värmland, om det någonsin har inträffat, men det är alltid bra att ta en växt som klarar lite mer än den zon som den ska planteras i. Just planteringen skedde helt enligt råd från självaste Rappne.

Bilder från Villa Nystugas instagram. Ni följer oss väl?

Vi blandade vår egna jord med lika delar ekologisk planteringsjord samt en säck med solmull. Hoppas nu verkligen att vinrankan trivs och skjuter långa skott och sätter mängder med frukt. Tänk er att ha ett tak över matplatsen som på översta bilden. Vem skulle inte vilja ha det?

Blomlådan med vinrankan är klar. Nu inväntar vi bara att vinrankan
ska växa sig stor och täcka såväl vägg som tak samt ge massor med frukt.

Överst i blomlådan lade vi vanlig rund sten. Den fyller egentligen ingen funktion mer än att den är dekorativ och så slipper det sprätta jord på trädäcket när det regnar. Det som återstår nu är att få upp armeringsnät på vägg och i tak, men det blir först efter att den rökfärgade takplasten kommit på plats. Vi hade hoppats på att få den redan i slutet av den här veckan, men tyvärr höll inte tidplanen. Som det ser ut så ska takplasten levereras till bygghandeln imorgon, måndag. När väl den är på plats så ska vi byta ut de provisoriska möblerna till de som står i ladugården och väntar på att få se solljuset. Sedan ska rummet inredas med textilier, fler växter, någon typ av hörnhylla, ljuslyktor mm mm. Sommaren är lång kära vänner och den har knappt börjat :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar