Sidor

Det senaste från Instagram

tisdag 8 juli 2014

Solpaneler och soldis

Hur reagerar våra solpaneler på soldis? Måste det vara strålande solsken från en klarblå himmel eller kan de ge oss varmvatten även om det är soldis?

De senaste dagarna har det varit just soldis. Och riktigt riktigt varmt. Idag toppade temperaturen på 29 grader och såväl vi som hundarna tyckte det var lite i mesta laget, men klagar gör vi inte. Nej, det gäller att ta vara på värmen även om temperaturen kunde vara liiite lägre.

Temperatur för solfångarna under två disiga dagar

Temperatur i ackumulatortankens bottenskikt under två disiga dagar

På bilderna ovan ser ni temperaturkurvorna för solfångarna samt bottennivån i varmvattenberedaren/ackumulatortanken. Soldiset gör att solfångarna inte kommer upp i jättehöga temperaturer, men det räcker gott och väl för att ge oss det tappvarmvatten som vi behöver. Att kurvan för solpanelstemperaturen är hackig beror på att solen ibland lyser igenom diset och molnen och då höjs temperaturen direkt, medan kurvan för ackumulatortanken inte reagerar lika snabbt och därmed är de kurvorna mycket jämnare. Hacket i den nedersta bilden till höger visar att vi runt lunch fyllde barnens pool med varmvatten vilket resulterade i att temperaturen i ackumulatorns bottenskikt sjönk med ca 20 grader. Bara på en dryg timma så var den uppe på ca 65 grader igen, trots soldis.

Vädret de senaste dagarna har varit varmt och disigt

Soldis påverkar alltså våra solpaneler, men inte så mycket som man kan tro. Samma sak gäller lufttemperaturen. Att vi idag har haft nästan 30 grader spelar inte så stor roll för solpanelerna, det är själva solstrålningen som avgör hur många kWh som vi kan tillgodoräkna oss. Samtidigt så är inte lufttemperaturen helt betydelselös. På vintern när det är -20 grader och strålande solsken så kyls panelerna och de genererar mindre än om det vore runt 0-strecket eller ännu varmare.

Nu får det bli en kall dusch och sedan fotbolls-VM!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar