Sidor

Det senaste från Instagram

onsdag 30 december 2015

Villa Nystuga - Vårt Nya Hus


Tidigt i våras blev vi kontaktade av magasinet "Vårt Nya Hus". De hade hittat till vår blogg och undrade om vi ville vara med i ett reportage som i så fall skulle handla om vårt husbygge. Vad svarar man på det? Självklart JA!


När mailet dök upp så log jag så där fånigt med hela ansiktet. Vårt hus? Med i ett reportage? Att få frågan är en stora ära bara det och att sedan kunna inspirera andra, ja som nämnts, vad säger man? Än en gång, JA!

Att bygga hus är en av de största sakerna som vår familj gjort hittills i livet. En del menar att husbygge är jätteenkelt och andra tycker att det är otroligt svårt. För vår del så var det såväl roligt som jobbigt. Tidskrävande och inspirerande. Komplext och lärorikt. Ja, det finns massor att säga om vårt husbygge, men ATT vi är nöjda med resultatet!

Intervjun gjordes över telefon och så mailade jag ett antal bilder på vårt hus. Hur omfattande artikeln skulle bli hade jag ingen aning om. En spalt? En sida? Ett uppslag? Det visade sig att reportaget om Villa Nystuga blev hela 4 sidor! Tyvärr har finns det ingenstans ni kan läsa artikeln i dagsläget, men jag hintar lite till vår husleverantör Villa Varm att de kanske kan lägga upp artikeln på sin hemsida precis som de gjorde med reportaget som Värmlandsbygden gjorde under byggprocessen?



"Fördelen med att bygga själv är att man kan ändra sig under processen, 
men det är också den största nackdelen."

Vi ritade vårt hus själva och innan vi kom fram till det slutliga alternativet så var skisserna många. Allt som allt tror jag att det tog hela fem år från första tanken till att skisserna skickades iväg till olika husleverantörer. Att rita ett hus är inget man gör i en handvändning. Planlösningen ska ju passa de som ska bo där och ingen annan. Det finns massor av vackra hus, men som av olika anledningar kanske är opraktiska för just dig. Det kan handla om utformningen på tomten, storleken, bygglovsregler, kostnaden mm mm. Förutom att vi valde att rita huset själva så valde vi också att färdigställa det invändigt efter det att Villa Varm byggt och rest stommen. På så vis kunde vi ändra små detaljer allt efter byggets gång. Samtidigt så måste man bestämma sig någon gång. Det går inte att vela fram och tillbaks hur länge som helst, men tänk på att om ni beställer exempelvis handtag till dörrarna och sedan ändrar er, ja då är det oftast bara att byta. Det fick vi göra. Plötsligt så kände vi att de kromade inte passade in utan att det skulle vara bättre med svarta. Det är ju verkligen inte lätt att se exakt hur huset ska se ut i verkligheten när man sitter med ett rutat papper, en hackig linjal och en trubbig penna. När hammare och spik kommer fram blir det plötsligt verklighet. En verklighet på ett helt annat plan som ibland kan vara lite skrämmande.

Mitt råd till alla er som går i hustankar är GÖR DET! Oavsett vilken byggform ni väljer, nyckelfärdigt, lösvirke eller renoveringsobjekt, så uppfyll er dröm. Det finns massor av inspiration att hämta bland alla husleverantörer och kanske har ni någon i er närhet som byggt hus eller renoverat ett hus och har lite tips? Visst är det en hel del att tänka på, det är ju trots allt ett riktigt hus som ska byggas, men ändå. Åh, jag skulle kunna skriva om husprocessen hur mycket som helst, men nja, jag skonar er. För nu i alla fall. Här är dock några handfasta råd och tips som är väl värda att ta en titt på!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar