Sidor

Det senaste från Instagram

torsdag 7 april 2016

Energiförbrukning - Kvartal 1 2016


Första kvartalet för året är till ända och precis som sig bör dyker då resultatet av vår elförbrukning upp. Nu har vi äntligen fått till den separerade loggningen av själva Villa Nystuga och SOM vi är nöjda med resultatet!



Ja, äntligen kan vi alltså redovisa elenergin som vårt bostadshus gör ända på. Innan har vi enbart kunna se totalen med samtliga uthus inräknade. Självklart blir den förbrukningen högre, men frågan vi ställt oss har varit, hur mycket högre? Nu vet vi.


Diagrammet ovan visar förbrukningen under första kvartalet 2016. Våra uthus är uppvärmda av direktverkande el så när temperaturen är rejält låg, ja då blir den röda delen av stapeln högre i och med att uthusen kräver mer elenergi för att hålla en viss temperatur. Huset då? Borde inte den blå stapeln också bli högre, dvs att det går åt fler kWh när det är kallare utomhus? Nja. Eftersom vi inte har någon som helst eluppvärmning av vårt hus utan håller det varmt enbart med hjälp av vår vattenmantlade kakelugn och solpaneler så är just värmen relativt oberoende av utomhustemperaturen. Däremot så arbetar vårt ventilationsaggregat hårdare när det är riktigt kallt utomhus. Sedan är det ju så att vi har fler ljuskällor tända under årets mörkare månader. Vi torkar tvätten i torktumlaren, kör kupévärmaren till bilen mm mm. Exakt vilja laster som drar si och så mycket elenergi har vi dock inte stenkoll på. 


Temperaturen då? Var det inte högre medeltemperatur utomhus dessa tre månader jämfört med föregående år? Faktiskt inte. Förutom under 2013 så var det snarare tvärt om vilket diagrammet ovan visar.


Enligt Fortums beräkningar så skall vi.baserat på första kvartalet, förbruka aningen färre kWh i år jämfört med föregående år. 2013 är lägst hittills, men då hade vi inte heller så många uthus som vi har idag. Det är bara att hålla tummarna för att prognosen håller, men oavsett så är vi förbaskat nöjda med elförbrukningen i vårt lågenergihus!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar