Sidor

Det senaste från Instagram

torsdag 11 augusti 2016

Storstädning av hönshuset


En gång om året är det ett absolut måste och i år har det gått på tok för länge, men nu är hönshuset äntligen storstädat!
Ja, en till två gånger om året bör man städa ett hönshus, men i år har det dragit ut på tiden här hos oss. Först så hade vi ju de små kycklingarna i mars och därefter så ruvade vår ena höna i en dryg månad, men nu är det alltså äntligen gjort.

Att ha höns är jättemysigt, men som ni säkert förstår så är den här delen inte riktigt lika mysig. Hönsen skiter mer eller mindre ren kolsvart ammoniak och de gör det med råge. Dessutom så dammar sandbadet ner något kopiöst, i alla fall när man, som vi, blandar i en del vedaska för att hålla ohyra borta.

Nu när vi har haft höns i drygt ett år så är det några saker vi känner att vi borde ha gjort annorlunda när vi byggde hönshuset. Bara en sådan sak som en golvbrunn... HUR tänkte vi när vi uteslöt den? Troligtvis inte alls... Sedan är det alla omålade trädetaljer. Inte speciellt praktiskt när man ska skura rent. Ja, vi får ta ändringarna steg för steg framöver.

Städningen då. Hur städar man ett hönshus? Precis som med allt annat finns det massor av olika tillvägagångssätt, men huvudsaken är ju att man får det rent. Vi skottade ut allt spån och hö, sprejade med såpvatten och gick sedan på med högtryckstvätten. Reden och stegar tog vi ut och spolade rena och skivorna som samlar upp hönsskiten bytte vi ut helt och hållet. Egentligen skulle vi nog ha bytt ut alla sittpinnar och stegar då de är av trä, men det är sådant som vi får ta tag i lite längre fram.






Eftersom vi inte har någon golvbrunn, kan fortfarande inte förstå varför, så dammsög vi bort allt vatten med vår industridammsugare. Visst, det fungerar även det, men en golvbrunn... Ja, det hade verkligen varit att föredra.

Nu doftar det spån och såpa i hönshuset och det är en ren fröjd att gå in och hämta ägg varje dag. Hönorna däremot var jätteskeptiska till det nya och protesterade först med att värpa i lucköppningen in till hönshuset. Nu har de dock vant sig och värper på det vanliga stället. Ja, inte i redena då förstås, utan i ett av hörnen. Joråsåatte...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar