Sidor

Det senaste från Instagram

lördag 5 november 2016

Värmande kyliga dagar

En strålande kall och vacker morgon i slutet av oktober

Vintern har gjort sitt intåg i Sverige och här i västra Värmland har vi en blåsig, kall och gråmulen novemberdag. Annat var det för några dagar sedan då vädret bjöd på strålande vackert höstväder!

Hur fungerar detta med solpaneler egentligen? Är det något att satsa på? Om ni ska bygga nytt skulle jag inte tveka en sekund!

Det första ni ska tänka på är att solpaneler omvandlar solenergi till värmeenergi som i sin tur genererar varmvatten. Solceller däremot omvandlar solenergi till elenergi. Är ni ute efter att producera egen el så är det alltså solceller ni ska ha och inte solpaneler som vi har. Har ni däremot ett hus där värmesystemet är vattenbaserat så är solpaneler en ypperlig investering. I vårt hus så har vi just det, ett vattenbaserat värmesystem där vattnet värms upp antingen av solpanelerna, den vattenmantlade kakelugnen eller en elpatron. Elpatronen hade vi i drift en kortare period under byggtiden då kakelugnen inte var inkopplad och besiktigad, men sedan dess så har vi inte kört den en enda minut. 

Under perioden april-oktober behöver vi bara elda någon enstaka gång och vissa dagar kan faktiskt solen värma så pass mycket mitt i december att vi inte behöver elda för varken tappvarmvatten eller varmvatten för golvvärmen. Visst, med tre personer av det kvinnliga könet i huset så bör det understrykas att dessa individer inte kan spendera 30 minuter var i duschen bara för att det är skönt utan de måste utnyttja tiden under strålarna mer effektivt. Lika väl som solen kan räcka till i mitten av vintern så händer det en till två gånger under högsommaren att det molniga vädret inte tillför tillräckligt med solenergi så att vi måste tända en brasa för att kunna duscha varmt. Värmen i huset under den tiden är det inga som helst problem med utan det är för att få tappvarmvatten som vi måste elda. 

Temperaturen på solpanelerna 28:e och 29:e oktober 2016

Temperaturen på solpanelerna 30:e och 31:e oktober 2016

För bara några dagar sedan hade vi strålande höstväder och solpanelerna levererade tillräckligt för att vi inte skulle behöva elda varken för att hålla huset eller tappvarmvattnet varmt. På bilderna ovan och den närmast nedan så ser vi att temperaturen kommer upp en bra bit trots att solen står så lågt den här tiden på året, omgivningstemperaturen är låg och antal soltimmar blir allt färre. För det är ju så att det är energin vi är ute efter och inte effekten. Vi vill ju alltså ha höga temperaturer under en längre tid och inte bara korta höga temperaturspikar. De sistnämnda gör knappt någon verkan på temperaturen i ackumulatortanken över huvud taget utan vi behöver ha hjälp av solens strålar under en längre tid för att kunna dra nytta av den. Hur lång tid är svårt att svara på, men den 28:e - 30:e oktober så behövde vi inte elda för varken golvvärme eller tappvarmvatten. Inte heller den 3:e november, som ni ser nedan, behövde vi stötta upp solpanelerna med en brasa i kakelugnen trots att det var ned emot 10 grader kallt på natten. Helt suveränt!

Temperaturen på solpanelerna 3:e november 2016

Idag har vi som nämnts en gråmulen, kall och blåsig dag med lätt snöfall här i västra Värmland. Värmeenergin från solpanelerna är det samma som noll, nada, nothing. Däremot så är det otroligt att trots avsaknad av solljus så räcker dagsljuset till att temperaturen på solpanelerna stiger från runt 0-strecket upp till 9 grader. Det räcker dock inte till någon som helst höjning av vattnet i vår ackumulatortank så det gäller att hålla kakelugnen på en behaglig temperatur på 60-70 grader. Enligt väderprognosen så ser det ut som om vi får fortsätta att bära in ved den närmsta veckan, men det är ju trots allt november och vintern är här.

Temperaturen på solpanelerna 5:e november 2016. Den brutna kurvan beror på strömavbrott.

Varför ser då kurvan så konstig ut på bilden ovan? Jo, det är så här att i skogarna i västra Värmland har vi en del luftledning kvar och det i kombination med blåsigt väder blir "träd på ledning". Under ca 3 timmar var vi utan el och då tappar loggningsenheten till solpanelerna sitt minne. 

Ikväll är vi bjudna på middag hos min mor och far så bara om en timma pälsar vi på oss varma kläder, reflexväst, pannlampa och rejäla skor och trotsar kylan utomhus. Väl hemma hos mor och far sker uppvärmningen på ett mer traditionellt vis via en vedspis i köket. Framför den har man legat och snarkat ikapp med hundarna ett antal gånger efter kalla vinterpromenader i skogen. Livskvalitet på hög nivå!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar