Sidor

Det senaste från Instagram

onsdag 21 december 2011

Innerdörrar

Innerdörrar är ett bra exempel på en detalj som lätt glöms bort på beslutslistan. Självklart ska man ha innerdörrar, men av någon anledning så tänker man inte så mycket mer på det. I alla fall har det varit så för oss.

I det hus vi bor i idag är vi inne på tredje innerdörrsvarianten. Först satt där mörkbruna spegeldörrar vilka byttes ut mot obehandlade. I våras gjorde vi om hallen igen och då åkte furudörrarna ut för att lämna plats åt vita. Kan ju tyckas vara onödigt att hålla på och byta dörrar titt som tätt, men vi är väldigt nöjda med resultatet så det ser ut idag.

Vad ska vi då ha för dörrar i Nystuga? Jo, vi vill gärna ha dörrar med speglar för att få en lite mer ombonad känsla. Den strikta och moderna stilen känner vi oss inte riktigt bekväma med. I gamla Nystuga finns 5 st innerdörrar och för att försöka bevara så mycket som möjligt av originalet har vi valt nya dörrar med samma spegelbild. Helst skulle jag velat ha de gamla dörrarna i vårt nya hus, men dels är de för få till antalet och dels så är huset fuktskadat så dörrarna är nog inte i toppskick. Sparas ska de dock. Det finns alltid projekt för gamla genuina saker :)

Villa Varm har GK Door som leverantör på sina innerdörrar. Som standard ingår en slät lättdörr, men den kommer vi alltså att välja bort. Spegelbilden vi har valt är en modell som finns hos de flesta dörrleverantörer. GK Door kallar den Oden 4 och beskriver den så här, Oden 4 är en täckmålad spegeldörr, kännetecknad av genuin gammaldags spegelindelning som traditionellt funnits i gårdar sedan generationer tillbaka.

Massiv dörr från GK Door, Oden 4

Massiv dörr Kungsäter 523 och pressad lättviktsdörr Kungsäter Stil 378.
Båda från Dooria

Den stora skillnaden mellan dörrarna ovan är att Oden 4 bara finns i massivt utföraden medan Kungssäter finns både som massiv och som lättviktsdörr. De dörrar vi har idag är Doorias Kungsäter 374. "Oj, vilken nybyggnadskänsla!" var min reaktion när vi bytte ut furudörrarna. De dörrarna är pressade lättviktsdörrar och känns väldigt bra. Frågan är om det är värt de extra pengarna att köpa massiva dörrar? När det gäller spegelbilderna så kan jag tycka att de massiva är snäppet snyggare än de pressade, men i det här fallet får priset avgöra. Vad har ni för erfarenhet? Pressade lättviktsdörrar eller massiva?

9 kommentarer:

  1. Hej! Vi har tänkt att bygga med Villa Varm. Men en så länge är vi i planeringstadiet. Kört fast med kostnadskalkylen och sitter och ritar huset. Ska bli väldigt roligt att följa er blogg. Vi har samma stil. Lidingö köket och gk door oden 4 är saker vi har bestämt oss för. Den dörren är snygg och lantlig. Vet inte så mycket om lättviktsdörren men tror den släpper igenom mer ljud. Önskar er all lycka till med ert bygge. Kommer att flöja er. God Jul! MVH Erika

    SvaraRadera
  2. Hej Erika. Kul att du hittat hit :)

    Planeringsstadiet ja.... Känns som om man aldrig kommer ur det ;) Vi ritade vårt hus själva och det var verkligen jättekul. Sedan att få sitt egenknåpade projekt på en riktig plan- och fasadritning är en häftig känsla.

    Vad är det för typ av hus ni ritar? Kikade in på er blogg och såg att ni valt landsbygden. Helt rätt val! Önskar er lycka till med allt och om du har några funderingar som du tror att vi kanske kan hjälpa till med så är du välkommen att höra av dig. Ibland kan det vara bra att drifta frågor med någon som är i sammma sits, men som ändå har en objektiv syn.

    Sist, men inte minst. Det blir Oden 4 för oss också :)

    GOD JUL

    SvaraRadera
  3. Anne-Marie & Kermith21 december 2011 kl. 14:28

    Hejsan!

    Brukar följa er framfart med bygget via er blogg. Tydligen är vår smak lika. Vi satte in Lidingökök för 1 års sen och är mycket nöjda. Spec med sopsorteringsskåpet som Ikea har. Vi valde dock ett traditionellt diskbänksskåp men satte sorteringen strax till vä.Superbra!

    Sen har vi GK Doors massiva dörr som ni funderar på. Kom in på studiebesök om ni promenerar förbi och vill se dem IRL.

    God Jul önskar vi i Strand :)

    SvaraRadera
  4. Ann-Marie & Kermith:
    Kul att ni följer oss! Vi kikar mer än gärna in till er någon dag och tittar på både kök och dörrar. Inte alltid man hittar saker och lösningar på hemmaplan, men ibland slumpar det sig :)

    Vi tar oss en promenad förbi i mellandagarna.

    God Jul!

    SvaraRadera
  5. Hej igen vi kommer nog komma med en och annan fråga fram över =)
    Vi vill bygga ett 1 3/4 hus. om du kollar på villa varms Skiss 200410-DH. Ungefär så. Men vi ska ha en farstu med plåt tak. De ska även montera ett hus i dagarna. Finns bilder på deras FB. De huset är väldigt nära det vi vill ha.
    Jag är helt grön när det gäller att blogga. Men så småningom kommer upp bilder och tankar på hur vi vill ha det. Känns väldigt roligt att att någon mer ska bygga med villa varm och man kommer kunna följa. Känns mycket tryggt.
    Självklart är du oxå varm välkommen och fråga frågor till mig. Dock har vi inte kommit så långt ännu =). Om vi får igång planeringen så hade jag önskar att man kanske kunde börja bygga 2013. Helst tidigare =)

    Jag har en fråga Kommer ni göra mycket själva?

    MVH Erika

    SvaraRadera
  6. Bara att fråga på Erika :) Planeringen för vår del tog runt 5 år, men då hade vi ingen tomt utan jag satt och skissade vid lediga stunder och när andan föll på. Känns dock viktigt att låta allt ta den tid det behöver och inte pressa fram beslut.

    Kikade på skiss 200410-DH. Ett stort och ståtligt hus! Bra att ett liknande skall resas innan ni bestämt er till 100%. Om det ligger i närheten av där ni bor så är mitt råd att fråga om ni får komma på ett besök. Vi gjorde så innan vi bestämde oss och besökte ett pågående bygge i Örebro. Det var jättenyttigt att se ett hus mitt i byggprocessen. På så vis får man ju se "innanför väggarna" istället för att allt ska vara klart och inrett.

    Vi kommer att göra en hel del själva. Min man är elektriker och duktig på att snickra så elinstallationer och allt invändigt snickeri har vi tänkt att göra på egen hand.

    /Cecilia

    SvaraRadera
  7. Jättetrevligt, välkomna!
    Kermith jobbar dygn 27+29/12 men annars är vi lediga :-D

    SvaraRadera
  8. Tack så jättemycket för inbjudan Anne-Marie. Ska bli mycket trevligt att kika in till er :)

    SvaraRadera
  9. Jag uppskattar verkligen detta underbara inlägg som du har gett oss. Jag försäkrar att detta skulle vara till nytta för de flesta människor. Dörrar - Kronfoster

    SvaraRadera