Sidor

Det senaste från Instagram

söndag 21 oktober 2012

Att välja tapeter...

Ja, det är sannerligen inte lätt. Nu har vi i och för sig inte ansträngt oss så värst mycket än, men snart är det lika bra att ta tjuren vid hornen...

Traskar man runt i vårt hus så är hallen det utrymme som man normalt kommer in i först. Här är faktiskt val av tapeter busenkelt. Precis som i kapprummet, som hänger ihop med hallen, så ska vi ha pärlspont på väggarna. Troligtvis samma breda plank som vi har i alla platta innertak i huset. Till vänster innanför entrén har vi ett litet kontor där tre väggar ska tapetseras. Den fjärde väggen täcks av garderober. Tapetval här? Ingen som helst aning.


Jan-E och giraffen tillbringar en hel del tid tillsammans för tillfället

Innanför hallen är husets största sammanhängande yta på ca 70kvm, nämligen kök och det rum som fortfarande går under namnet "uterum". Vi hade ju tänkt att ha en oisolerat uterum här först, men sedan blev det integrerat i huset. Riktigt vad det är för rum kan vi väl inte sätta fingret på så därför heter det fortfarande "uterummet". Hur som helst. Till den här ytan är jag ganska säker på att det skulle gå åt max 3 tapetrullar. På 70 kvm golvyta tänker ni?! Ja, så mycket fönster är det i kök och "uterum". Den som skissat fram planlösningen måste ha en förkärlek till fönsterputsning ;) Några få tapetbitar här och där gör ingen glad så tak och väggar kommer att få samma vita kulör och på så sätt bilda en helhet. Skafferiet som ligger innanför köket ska också målas vitt. Kök, uterum och skafferi. Check!

Vardagsrummet då. Ja, här står ju vår kära kakelugn placerad och bakom den är väggen spackelmålad vit, men det är också så långt vi kommit i tanken. Vad ska vi ha för tapet på väggarna runt omkring? Kanske den enormt vackra rosa "Lace 1348" från Boråstapeter som vi har i vår hall idag?

Sovrum. Tre stycken sovrum. Två av dom med Disneyfigurer och ett utan. Barnens garderober ska tapetseras med färgsprakande tapeter med diverse figurer. Helst alla möjliga har jag förstått på barnen. Vilka det slutligen blir återstår att se. De andra väggarna blir troligtvis i en neutral ljus färg. Även vårt sovrum är tänkt att vara ljust. Tankarna går mycket åt att ha en fondvägg vid huvudändan på sängen. En ljus tapet med diskret medaljongmönster eller en liggande plankvägg? Plankor är jättefint, men kruxet är att vi har ett fönster på den väggen. Hur harmoniserar rustik plankvägg med nya släta foder? Man kanske skulle satsa på en ljusrosa rosvägg istället?

Ett rum kvar (förrutom badrum och WC, men där blir det inte tapet). Tvättstugan är faktiskt det rum som ytskiktet redan är på plats. Enkel väv som sedan vitmålats. Check!

Väggen i tvättstugan är målad, klinker lagd där bland annat ackumulatortanken 
ska stå. Här fixar Jan-E den sista finishen med silikon mellan golv och vägg. 

2 kommentarer:

  1. Ja det är inte lätt med val av väggdekorer.

    Vi (läs jag) valde att endast sätta tapet på en halvvägg på gästtoaletten. En fondvägg vid huvudänden på sängen i vårt sovrum och en fototapet i barnens allrum. Ett foto som Matilda tagit i skärgården. I Matildas rum blev det lila färg på väggarna o turkost i hennes WIC. Annars har vi bruten vit i resten av huset och en massa liggande brädpanel :-)

    Ännu har jag inte kommit på något jag vill ändra på efter snart 2 år i huset.

    Om jag vore er o inte var 100 säker skulle jag måla i en neutral färg. Det går att tapetsera senare :-)

    Kram Helene

    SvaraRadera
  2. Jag är helt inne på din linje Helene. Kanske lite mer tapeter än vad ni valt, men i det stora hela mycket ljusa nyanser. Förhoppningsvis så blir vi också nöjda och inte känner att vi vill ändra vårt val om ett par år.

    /Cecilia

    SvaraRadera