Sidor

Det senaste från Instagram

måndag 12 november 2012

Sprucket kakel

Kaklet på vår vackra kakelugn har spruckit!

När solen sken in genom fönstren idag och  kakelugnen hamnade i blickfånget fick vi se något som gjorde oss både bedrövade och förundrade. På båda sidor av kakelugnen, vid svetsskarvarna för plåthöljet, hade kakelplattorna spruckit. En längsgående fin fin spricka rakt igenom varje platta. 

Sprickan har uppstått exakt vid skarven på plåthöljet

Vad har då orsakat detta? Ja, den som det visste. Vi kontaktade Kakelugnspannan och en av teorierna var den att vi inte följt monteringsanvisningarna gällande kakelsättningen och istället för att limma två punkter på varje platta, limmat en punkt i varje hörn. På bilderna ser ni att detta inte är fallet utan vi har gjort helt enligt instruktion.

Den andra teorin var att vattnet fyllts på för snabbt samtidigt som kakelugnen ej luftats. Inuti tanken byggs ett tryck upp när vatten fylls på och om detta görs på för kort tid med säkerhetsventilen stängd så utvidgas plåtkonstruktionen med resultat att skarven rör sig så pass mycket att kakelplattorna kan spricka. Det här är ju inget som vi kan bevisa med bilder, men eftersom vi bygger på landsbygden så har vi inte det höga vattentryck som man kan ha i kommunala vattenledningar och när vi fyllde på med vatten stod säkerhetsventilen vidöppen. Den här teorin är därmed inte heller tänkvärd. Frågan kvarstår alltså. Vad kan ha hänt och kommer det att hända igen? Det sistnämnda vill jag inte ens tänka på...

Skarven syns där kaklet är borttaget och sprickan syns i plattan under

Bilderna är skickade till Kakelugnspannan och vi hoppas verkligen att detta inte inträffar igen. Tack och lov hade vi inte hunnit foga ännu. Om alla skarvar varit fogade så hade det nog varit svårt att få bort de trasiga plattorna och samtidigt kunnat behålla en snygg finish. Ja, lite tur i oturen helt enkelt...

9 kommentarer:

  1. Va tråkigt att få se något sådant på en så vacker kamin. Hoppas dem återkommer med ett positivt svar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, verkligen tråkigt :( Vi har fått nytt kakel skickat till oss, men frågan är vad som har hänt? Håll tummarna för att det var en engångsföreteelse!

      /Cecilia

      Radera
  2. Kalle_Stenson@hotmail.com5 december 2012 kl. 23:22

    Hej!
    Som du ser på bilden så går det en svets precis i linje med där kakelplattan har spruckit. Det är ingen slump. Det som händer när du lägger på ett invändigt tryck när du fyller tanken med vatten är att tanken vill expandera något. Det som förmodligen har hänt är att plåten böjer sig något runt svetsen och eftersom du fäst kakelplattan på båda sidor om svetsen så bildas en knäckpunkt som knäcker den bräckliga plattan. Kolla om svetsen är ordentligt nedslipad så att det inte finns några anvisningar. I så fall är det ett fabrikationsfel och om du limmar på samma sätt nästa gång så kommer det kanske hända igen.

    Funderar själv på att köpa en kakelugnspanna och surfade runt lite på google för att se bilder och kom in på den här sidan av en slump...

    Är maskiningenjör och började fundera lite tekniskt runt sakern. :)

    Ha det och lycka till

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Kalle
      Tack för din kommentar. Jag håller med om det du skriver, men det verkar även vara något annat. Vid plattan näst högst upp så är inte sprickan där skarven är utan den svänger av mot kakelugnens baksida. Plattan högst upp är inte sprucken. Så är är det på båda sidor. Det måste vara någon kanal på insidan som spökar och inte bara svetsskarven.

      Vi har ännu inte satt upp nya kakelplattor utan väntar med detta tills vårt husbygge är helt klart. Vi hoppas verkligen inte att detta händer igen, men frågan är hur det blir när kakelugnen har kallnat helt, tex under sommaren, och vi börjar elda igen till hösten?

      /Cecilia

      Radera
  3. Hoppas det blir bra på något vis. Funderar också på att skaffa en kakelugnspanna. Läser gärna fler uppdateringar när ni kommit igång med pannan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej
      Nu fungerar kakelugnen som den ska, men vi har inte vågat foga kaklet ännu...

      /Cecilia

      Radera
  4. Hej.
    Har en kakelugnspanna (en 500-liters) sedan åtta år tillbaka. Totalt sett år vi nöjda med den. Den laddar en 500-liters acktank med en tappvarmvattentank i sig och därifrån till golvvärmen. Under de år som vi haft "kakelugnen" har jag fått plocka bort kaklet en gång och göra om helt och hållet och måste nu igen i sommar göra det igen. Problemet är att "kakelugnen" expanderar och drar ihop sig under en säsongs intensivt eldande och sommarens mindre användande. Det lim som rekommenderas är bra men med tiden torkar det och mister sin elasticitet. Plattorna lossar tillslut. Tyvärr skapar detta en hel del arbete. Om man ska vara positiv kan det ju vara kul och passa på att byta utseende på "kakelugnen" med jämna perioder men det är ju an hel del arbete och en viss kostnad.
    I övrigt som sagt så har den funkat bra och vi förbrukar mycket lite el för vår uppvärmning. Vi har kompletterat "kakelugnen" med solfångare för tappvarmvatten under vår/sommar/vinter och numera även en mindre luft/vattenvärmepump som komfortkomplement.
    Det jag ville säga var att ni nog bör vara inställda på att ha ett visst arbete med underhåll på er "kakelugn".

    /Fredrik

    SvaraRadera
  5. Hej Fredrik
    Kul att höra att ni över lag är nöjda med kakelugnen, men mindre kul att höra om underhållet. Den informationen har inte kommit till oss tidigare och jag ska absolut ta upp det med Kakelugnspannan.

    Vi har också solpaneler kopplade till värmesystemet, men eftersom vi är nyinflyttade så har vi inte hunnit testa det fullt ut ännu, men det kommer :)

    /Cecilia

    SvaraRadera
  6. Köp inte. Vår är 12 år och varmvattnet har läckt ut från slingan. Enär vi har glykol i elementen så läckte 200 liter glykol sakta ut i avloppet. Varning!

    SvaraRadera