Sidor

Det senaste från Instagram

måndag 21 januari 2013

Villa Nystugas årskrönika 2012

2012 var året då det hände. Vi byggde Villa Nystuga - Vårt hus på landet!

Drömmen som så länge varit just en dröm har nu blivit verklighet och i slutet av året flyttade vi in. Det är knappt vi tror det är sant utan vi måste verkligen stanna upp och känna efter. Eller nja... Det är väl inte riktigt hela sanningen för inte behöver vi känna efter värst mycket. Drygt 1 1/2 år av bygge (inklusive ladugården) sätter sina spår och visst är vi slitna, förbaskat slitna, men WOW! Vårt hus står på plats och år 2012 har varit helt fantastiskt!

Hela våren låg fokus helt och hållet på att få ladugården i så gott skick som möjligt inför husleveransen. Eftersom Villa Varm levererar stomresta hus så skulle allt annat materiel behöva förvaras någonstans och för vår del hade vi tänkt att utnyttja just ladugården. När vi köpte egendomen så var ladugården mer eller mindre fallfärdig, men efter rådgivning och besiktning, konstaterades att det gamla plåttaket räddat hela konstruktionen. Visst, ladugården var sned, men det mesta gick att räta upp. Nya portar, nytt golv i ladan, nya fönster och ny sockel på stallet, mm mm, ja ni kommer väl ihåg hur ladugården såg ut från början?

Stallväggen renoveras i bitande kyla och det gamla golvet i ladan rivs ut

I april började vi förbereda för vårt husbygge på allvar. En månad tidigare hade Hjerts Bygg varit på plats och satt ut alla hörn och när vi fick bilder på att våra fönster anlänt till Villa Varm så kändes det att husbygget äntligen närmade sig. De första bilderna på att Villa Nystuga börjat tillverkas kom i slutet av april. Arbetet med husgrunden påbörjades under långhelgen i maj, de dagarna som skulle visa sig bli de varmaste under sommaren 2012, och plattan gjöts i mitten av juni.

 

Regn, regn och åter regn. 240 kvm pool blev resultatet...

Veckan efter midsommar kom då den efterlängtade leveransen från Villa Varm. Den senaste tiden regnmängder gjorde att det var en del strul för lastbilarna, men skam den som ger sig. Helt enligt plan var vi igång morgonen efter och i en rasande fart restes huset på 5 dagar

Första sektionen att resas var uterummet i väster...


...där också besiktningsprotokollet gicks igenom. Stomresningen var slutförd!


Första projektet efter stomresningen var att få takpannorna på plats. Och så fasadmålningen förstås. Ett evighetsprojekt under en så regnig sommar som i fjol. Jag höll mig på utsidan och Jan-E på insidan. Det drogs en del el, ventilation, plastades, glesades innertak för att sedan även kunna börja med mellanväggarna. När de var på plats kom det första ytskiktet upp. 1,5 ton innertak spikades upp i alla platta tak och vilken skillnad! Byggplatsen kändes mycket mer ombonad. Mer el drogs efter att ha haft mest inomhusprojekt blev det en dag utomhus då vi borrade efter vatten

Vi frångick traditionell platta med golvvärmeslingorna ingjutna och valde istället Villa Varms unika golvkoncept. Detta fungerar i alla torra utrymmen, men i tvättstuga och badrum fick det bli att gjuta in slingorna istället.


Platonmatta och isolering läggs på betongplattan


Golvvärmeslingorna på plats i plåtarna.

Drygt 2 månader kvar till julafton och hoppet om att få fira jul på Nystuga lever fortfarande. En solig höstdag i oktober monterades solpanelerna på taket och i slutet av månaden och lagom till att hinna före den riktiga kylan, isolerades taken. Vilken skillnad på värme inomhus! Mycket behagligare arbetstemperatur. Oktober var också månaden då vi blev intervjuade för vårt lågenergibygge, men framför allt så var oktober månaden då vår efterlängtade kakelugn levererades!


Som ett smycke (trots att den ännu saknar fog och krona)


November och även de små bitarna börjar falla på plats. Strömbrytare, tapeter, armaturer, lister, ja sådant som ibland kan kännas som självklart är faktiskt sådant som kan vara otroligt svårt att bestämma sig för. Så var det i alla fall för oss. Golvet lades in, kök och tvättstuga monterades och när vitvarorna levererades kändes det som rena julafton. I det här skedet var vi dock "ganska" slitna och valde att ta in hjälp med att tapetsera och måla ryggåstaket.  


LED-stjärnhimmeln med sina 162 punkter var ett projekt i sig ;)

Sista rummet att ta form var badrummet. Eftersom vi gjöt in värmeslingor i det golvet så var vi tvungna att vänta ytterligare innan den betongen stelnat innan mattläggaren kunde göra sitt arbete. En vecka innan slutbesiktningen lade vi i ytterligare en växel och fick badrummet klart. Slutbesiktningen som ägde rum 17/12 gick galant och vi kunde pusta ut. Allt som behövde vara klart innan inflyttning var klart!


Lister och foder blev försenade från måleriet, men till slut så!

Ja, så blev det då alltså julafton även i år och till vår stora glädje kunde vi varva ner och flytta in två dagar innan dopparedagen. Banne mig, vi klarade det!!!


Jul på Nystuga 2012

4 kommentarer:

  1. Ja tänk vilket jobb man lägger ner och när man ser tillbaka på det så ser det ut att ha gått som en dans ;-)
    I alla fall på lite avstånd :-)

    Mycket fint har det blivit och jag anar att ni kommer njuta lika mycket som vi gjort under de dryga två år vi bott här.

    Utsidan/tomten har vi fortfarande en hel del att göra med, men det beror främst å mig som inte vill plana ut och lägga gräs på allt utan låta processen ta tid i mitt skapande :-)

    Kram Helene

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Helene
      Ja, du. Nedlagda timmar är åtskilliga och tur är väl att vi är nöjda för jag tror inte att vi skulle göra om det så här på direkten ;)

      Utsidan har vi hur mycket som helst kvar på och skisserna är många redan nu. Jag välkomnar våren med öppna armar! Jag har sett bilder från er tomt och jag är imponerad av din kreativitet och fantasi. Altanen och taket vet du ju redan att jag är stormförtjust i :))

      /Cecilia

      Radera
  2. Så härligt att ni lyckades med er tidsplan att få spendera jul i ert hus. Hoppas många fler bilder från ert hem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Erika
      Ja, verkligen härligt att vi hann in före jul och även att vi kunde fira ledigheten i lugn och ro. Nu har vi väl tagit det lite väl lugnt kan tyckas så nu är det back in business som gäller. Mer bilder är på G!

      /Cecilia

      Radera