Sidor

Det senaste från Instagram

tisdag 20 augusti 2013

Inspiration - Pergola

Sitter på tåget och kisar mot morgonsolen. Så mycket vackert det finns runt omkring oss. Strax innan Katrineholm höll en bonde på att plöja ett gärde, men hade nu slagit stopp och satt drack sitt 9-kaffe på verandan. En handelsträdgård rensade ur de stora växthusen efter säsongens slut. Sjöarna glittrar, men skvallrar om en lägre badtemperatur än vad som var för en månad sedan. Sommaren drar mot höst och en sådan här morgon är allt krispigt vackert!

Under en tre timmar lång tågresa med ett antal stopp, hinner man se en hel del. För mig personligen är det de där små detaljerna som jag samlar på mig. Sakta, men säkert, faller varje pusselbit på plats för att till slut återge en helhet. Ja, ibland så händer det faktiskt. Det som från början var en detalj hos någon annan, hos en helt okänd person, eller ett ställe där man bara passerat förbi, plötsligt ser man exakt vart det skulle passa in i sitt eget hem eller trädgård. Därefter återstår det stora i projektet. Att få byggherren att gå med på mina idéer och övertyga honom att det faktiskt ÄR praktiskt genomförbart ;)

Pergola med infällda gamla fönster

Idéer i all ära, men det bästa är om pusselbitarna finns återgivna i bilder. Jag är nämligen urusel på att skissa och utan skiss blir idéerna sällan verklighet. Efter 18 år tillsammans börjar jag och Jan-E kunna läsa varandra ganska bra så det mesta brukar lösa sig i slutändan även om vägen dit blir lite knixigare utan en skiss att utgå ifrån.

Våren och hösten är säsongerna där många av mina funderingar läggs på trädgården. Mitt i sommaren har jag sällan tid och lust, men nu när det börjar lugna ner sig igen så kan jag sitta och bläddra i tidningar, googla på nätet och ta in inspiration från alla möjliga olika hörn.

Enkelt och stilfullt

Altan, växthus, köksträdgård, utedusch, gångar, pioner och rosor är väl det som hägrar för tillfället. Tänk om bilderna jag har i huvudet blir verklighet framöver... Steg för steg, sakta men säkert delar jag in det stora gröna gärdet i olika delar. Från burspråket i köket skulle jag vilja ha en lång rosenpergola med honungsrosor som leder fram till köksträdgården och växthuset. En rejäl träkonstruktion som stomme med liggande ribbor i taket och armeringsnät i väggarna. I somras fick jag se bilder på en pergola med infällda gamla fönster. Riktigt stilfullt och en typisk detalj där det enkla tar sig uttryck. Idén tar jag rakt av och ja, det är praktiskt genomförbart. Det finns ju bildbevis!

Tack Annika för inspirationen och för att jag får låna dina bilder :)

1 kommentar:

  1. Hej. Vilken vacker pergola ni gjort. Skulle det vara ok att få veta kostnad, storlek och materialåtgång. Tacksam om det är möjligt 🙏
    Ha det fint.
    Mvh Margareta

    SvaraRadera