Sidor

Det senaste från Instagram

måndag 10 oktober 2011

Vattenmantlad kamin

Bomässan idag bjöd på massor av inspiration även om det hade varit "lite" mer givande om jag hade haft med mig Jan-E istället för två godissuktande barn. Ja, ja. Vår tid kommer. Närmare bestämt om en vecka då vi ska till Hem & Villa i Älvsjö. 3 dagar mässa och mys. Tänk att det redan gått snart ett år sedan vi sist var iväg på tu man hand.

Hur som helst. Det här med värmesystem i en villa är en djungel. Vi tror oss dock ha hittat vår väg ut i alla fall genom en vattenmantlad kamin, ackumulatortank, golvvärme och jordvärme. Några tipsar även om solpaneler för varmvatten. Vi får se vad slutresultatet blir. Vi är absolut öppna för alternativ!

En vattenmantlad kamin kommer det med största sannolikhet att bli. Genom att elda i den så värmer man vattnet i ackumulatortanken som sedan fördelar ut detta i golvvärmesystemet = varmt hus. Några radiatorer behövs alltså inte. De dagar man inte eldar i kaminen så värms vattnet av jordvärmesystemet vilket består av nedgrävd slang som utnyttjar och omvandlar den solenergi som finns lagrad på markytan. Vår tomt är ganska stor och förutom de 7000m2 runt själva huset (nu kanske ni förstår varför jag redan börjat planera för trädgården) så har vi gärden ner mot sjön. Där har vi tänkt att gräva ner slangen för jordvärmen.

Utan att gå in på i detalj hur detta system fungerar (kommer garanterat framöver då vi bestämt oss) så väljer jag att visa en bild på en vattenmantlad kakelugn. Ett vackert smycke i mina ögon och som passar bra in i ett hus på landet. Förutom i kakelugnsvariant så finns vattenmantlade kaminer i de flesta utföranden som "vanliga" kaminer finns i.

En kakelugn är som ett vackert smycke.
Stjärnljusen i taket förhöjer mysfaktorn ytterligare.
Bild från Kakelugnspannan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar