Sidor

Det senaste från Instagram

tisdag 28 februari 2012

Belysning i ryggåstak

Då var vi här igen då. Belysningen. Kan man fundera för mycket på den? Imorgon ska jag träffa en person som är utbildad på området och jag är riktigt förväntansfull. Rätt belysning gör så mycket. Precis som fel belysning och den tabben hoppas jag verkligen slippa.

I vårt kök kommer vi att ha en köksö där spis och diskbänk kommer att vara placerad. Innan har jag nämnt mina funderingar över vilken belysning man ska ha för att få en bra arbetsbelysning från ett ryggåstak, då det är ett sådant vi kommer att ha i bland annat köket.

Köksmiljön som vi utgått ifrån med infälld takbelysning

Köket i Villa Nystuga baseras till stor del av det som man hittar i Trivselhus flaggskepp GL855 eller B:016 som dom döpt om huset till nu. De infällda armaturerna som ni ser på bilderna ovan, söker vi nu efter och det vi hittat hittills är en så kallad kardanarmatur från MAXEL. Dock ser lamporna på bilderna från Trivselhus ut att vara större än de från MAXEL och så sitter det 4st på rad. Jag har även skickat en förfrågan till Trivselhus, men om någon känner igen armaturen så skulle vi bli jätteglada om ni lämnade en kommentar :)

Armaturen Upper 3

8 kommentarer:

  1. Trivselhus kan hus minsann. Underbart inbjudande må jag säga. Det kommer att bli en härlig social yta i ert hus.
    Belysningskurs borde man anmäla sig till samt den kursen och den kursen och den kursen osv.:-)

    Vi har vår här och jag hoppas att även ni får njuta av vårvärmen! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trivselhus kan både bygga hus och göra fantastiska repotage. Även om vi har vår planlösning klar och vi bestämt oss för leverantör så beställde jag Houses 2012, Trivselhus katalog. Otroligt mycket inspiration!

      Hör av dig om kurspaket så kan vi gå tillsammans ;)

      /Cecilia

      Radera
  2. Hej, fick ni fram vad de infällda Trivselhusarmaturerna var för nagra? Vi har ett liknande innertak i en ny tillbyggnad som de skulle passa bra till. MVH

    Per

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Per
      Vi har tyvärr inte fått svar från Trivselhus, men däremot så har MAXEL sagt att det är deras armatur. Jag skulle dock vilja understryka en sak innan man installerar en sådan här armatur och det hänger ihop med värmen.

      Ljuskällorna är stora, hela 11cm i diameter och alstrar en hel del värme uppåt. MAXEL har i dagsläget inga säkerhetsboxar för de armaturer som har 3 eller fler ljuskällor utan de rekommenderar fler av den varianten som har 2 i rad. En annan sak är den att säkerhetsboxen även för de armaturer med 2 ljuskällor i rad, är hög och bygger rejält upp i isoleringen i taket. Om ni har sprutisolering så kan detta innebära problem. Eftersom säkerhetsboxen bygger så minskar tjockleken isolering just där boxen sitter och i kombination med att värme alstras av ljuskällan och kylan på vintern så kan kondens bildas där isoleringsskiktet är tunnare.

      Om du inte behöver ha så kraftig belysning som tex Upper från MAXEL genererar så finns det andra alternativ som inte alls alstrar den värmen. Ljuskällorna är trots allt 50W styck och ska man ha LED istället så kostar bara ljuskällan drygt 600+moms.

      En lång predikan blev det här, men ta en diskussion med tex MAXEL eller Hide a lite så får du tips och råd. Även om du inte köper just deras armaturer så är det ju alltid bra att få resonera med experter på området.

      Lycka till!

      /Cecilia

      Radera
    2. Hej Cecilia!

      Vi bygger ett egenritat enplanshus med Götenehus och har blivit inspirerade av exakt samma trivselhus som ni. :) Vi ska ha elmöte imorgon och har letat som galningar efter vilka ljusarmaturer de har använt just i det huset (i ryggåstaket i köksdelen). Vi är också medvetna om problemet med den stora lådan som tar plats uppe i isoleringen. Vilka armaturer valde ni till slut? Tacksam för snart svar. Mvh Linda :)

      Radera
    3. Hej Linda
      Kul att vi har inspirerats av samma husmodell :)

      Ja, den värmen som utvecklas från 50W ljuskällor är inte att leka med. Vi valde istället en ljuskälla från Hide a lite, Bright Eye Multi 6. Förutom denna så kommer vi att ha en ljuslist infällt i köksön som lyser ner på bänkskivan. Köksön är lik den som finns i Trivselhus B:016 och listen kommer alltså att monteras under bänkskivan på den högre delen av ön. Vi kommer att låta den bänkskivan sticka ut 5cm över arbetsytan med diskbänk, spis mm just för att få hjälp av ljuslisten till en riktigt bra arbetsbelysning.

      http://www.hidealite.se/svenska/led/downlights/inomhus/7451212-bright-eye-multi-6.html

      http://www.hidealite.se/svenska/inomhus/ljus-i-meter/7550352-ledstrip-ip20-varmvit.html

      Maxel och även fler andra aktörer på marknaden, har säkerligen liknande produkter, men vi har samarbete med Hide a lite på jobbet och fick hjälp med ljussättning av vårt hus av dom.

      Lycka till med ert hus!

      /Cecilia

      Radera
  3. Hej!
    Kanske lite sent men här kommer tips på downlights.
    http://www.spotlight.se/products.aspx?catID=2&Category=Downlights

    Lycka till! Lajla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lajla
      Tack för tipset om armaturerna. Tyvärr fanns inga produkter med LED vilket är att föredra.

      /Cecilia

      Radera