Sidor

Det senaste från Instagram

lördag 9 juni 2012

Spröjsade ytterdörrar

När jag skrev om att våra trycken och lås hade levererats hem till oss kom jag på att jag glömt att visa vilka ytterdörrar vi valt. Nu ligger de med i listan längst nere till höger här på bloggen där ni också ser fler av de saker vi valt till Villa Nystuga.

Vi har länge vetat att vi gärna velat ha en dubbeldörr i entrén, men funderat mycket fram och tillbaks om vi skulle välja en traditionell dubbeldörr, eller en enkeldörr som ser ut som en dubbeldörr. Det som vi gjort att vi funderat är dörrbladens mått. En dubbeldörr är väldigt bred OM man öppnar båda dörrbladen. Normalt så öppnar man bara den ena och då blir ingångsbredden relativt smal. För vår del valde vi en dubbeldörr som är snäppet bredare än normalt. Storleken 15x21 ger två dörrblad med bredden 644 respektive 770 mm där den sistnämnda är den man vanligtvis öppnar. Detta är värt att tänka på eftersom en barnvagn eller en rullstol kan få svårt att ta sig igenom dörren utan att behöva öppna båda dörrbladen. Våra barn har nu växt ur barnvagnsåldern, men vi bygger ju inte vårt hus enbart för oss. Nej, tanken är att Villa Nystuga ska vara en del av familjen Axelsson under många generationer framöver :)

Villa Varm har BorDörren som leverantör av sina ytterdörrar och bland deras sortiment föll vi direkt för modellserien Venus. Vi tycker den passar bra i ett lantligt hus med sina speglar och spröjs. På alla fönster som syns runt dörrarna har vi valt samma spröjsindelning för att skapa ett helhetsintryck.

Venus CYD 834PG i entrén och Venus CYD 834G i tvättstugan

Färgen på dörrarna är den klassiska S0502-Y, dvs bruten vit. Fönsterglaset på dörren i tvättstugan är i costwold som på bilden ovan. Glaset släpper igenom ljuset, men är ett strukturglas som "suddar ut" bilden av det man ser igenom. Däremot i entrédörren valde vi klarglas.

2 kommentarer:

  1. Vi har samma pardörr fast mörkgrå o så har vi matt eller blästrar glas i men ibland kan jag ångra att vi inte tog klar glas. Är ju lite nyfiken på vem som står där o knacka på även om vi har ett fönstret bredvid dörren.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, är ni nöjda med dörren Ika? Vi har en vanlig enkeldörr idag, men hoppas på att vi kommer att trivas att gå in och ut genom den här dubbeldörren flera gånger om dagen :)

      Det där med frostat/matt/blästrat/klart glas är nog väldigt individuellt. Vi har ett sidofönster idag som är av costwold och även i badrummet har vi ett liknande glas i fönstret. Nu däremot, så blir det klarglas i både entré och badrum. I badrummet så får vi fixa något annat insynsskydd, vi gillar helt enkelt inte när det är strukturerat glas, men det är ju så otroligt olika :)

      /Cecilia

      Radera