Sidor

Det senaste från Instagram

måndag 14 juli 2014

Solpaneler och full sol

I början av förra veckan kunde ni läsa om hur våra solpaneler reagerar på soldis. Var det tvunget att vara strålande sol för att vi skulle få det bidrag till varmvatten som vi behöver? Absolut inte! Soldiset visade sig ge en bottentemperatur i ackumulatortanken på 65-70 grader vilket gott och väl räcker till såväl disk som dusch för alla fyra i familjen.

Hur är då förhållandet mellan solpanelerna och full sol på sommaren? Att vi får tillräckligt med varmvatten är ju en självklarhet, men sedan då? Blir det något över? Hur varmt blir systemet?

Temperatur för solfångarna under två soliga dagar

Temperatur i ackumulatortankens bottenskikt under två soliga dagar

Bilderna ovan visar att det blir riktigt varmt i solpanelerna, upp emot 165 grader. Vätskan som transporterar ner värmen till vår ackumulatortank befinner sig i ett slutet system, vilket betyder att det är inte vårt varmvatten som snurrar i systemet till solfångarna, utan en innesluten värmebärande vätska. Vätskan går i rör in i botten på ackumulatortanken och sedan ut igen. Vattnet i tankens bottenskikt kommer på så sätt i kontakt med rören med den värmebärande vätskan och värms upp. Under de senaste två soliga dagarna så var ackumulatortanken som varmast ca 88 grader och som kallast ca 50 grader. Bottentemperaturen skulle teoretiskt blivit ännu varmare, men laddpumpen bryter värmetillförseln till tanken när temperaturen stigit till 85 grader. Därefter så går all värme från solpanelerna till ett expansionskärl och "ut i intet".


Solvärmesystemet är inställt så att laddpumpen startar när den värmebärande vätskan är 6 grader varmare än bottentemperaturen i ackumulatortanken och slutar att ladda när differensen är 3 grader. Att laddpumpen inte går när det som på bilden ovan visar en differens på 20 grader beror på att temperaturen i ackumulatorns bottenskikt överstigit de nyss nämnda 85 graderna. Tanken är inte gjord för högre temperaturer. 

Går det alltså inte att använda den överskottsvärmen som solpanelerna genererar? Så som vårt system ser ut i dag så kan vi tyvärr inte ta till vara den värmen utan den går till spillo. Hade vi haft exempelvis ett lämpligt källarutrymme så skulle vi kunna ha släppt ut värmen där eller ännu heller, i en pool. Tänk att få kunna tillföra en pool de extra graderna som vi idag inte tar till vara på. Visst vore det en dröm? En pool står på önskelistan, men än så länge är det inte mer än just en dröm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar