Sidor

Det senaste från Instagram

lördag 21 mars 2015

Årets varmaste månad

Ja, ja. Long time, no see. Bättre sent än aldrig. Den som väntar på något gott. Osv, osv, osv. Nog tjatat om det. Jag är ju här nu!

"Blir det inte varmt med de stora fönsterpartien?" Det är en av de vanligaste frågorna som vi brukar få om Villa Nystuga. Svaret är dock nej, som regel inte, men vad är väl en regel utan undantag?

Mars är här och idag med ynka 1 plusgrad och isande nordliga vindar så känns det verkligen att det är årets varmaste månad. Jo, för så är det faktiskt. I vårt "uterum" där vi har de stora fönsterpartierna från golv till tak och i nock så kan det bli uppemot 35 grader varmt. Ja, i mars.

Nu i mars sträcker sig solens strålar hela vägen 
från uterummet till entrédörren i hallen. 

Varför denna värme just i mars? Blir det inte lika varmt under sommarmånaderna? Nja, mars och även augusti är de månaderna då temperaturen stiger till aningen för många grader för att det ska kännas behagligt i uterummet. Anledningen? Solens värmestrålning i kombination med dess läge. Under större delen av vinterhalvåret så står solen för lågt under den tid av dagen som den värmer som mest och då blir värmestrålningen in genom fönstren inte besvärande. På samma sätt, fast tvärt om, är det under största delen av sommarhalvåret. Solen står då för högt för att de varma strålarna ska ta sig in i i huset. Sedan har vi då mars och augusti. Månaderna som vi säger PUH vad varmt det är!

Ni har säker känt att solen verkligen börjar värma nu. I ett söderläge, i lä... Vem vill inte sitta där under dessa soliga vårdagar? Nu är också den tiden då solens varma strålar når in i Villa Nystuga och visp så kan temperaturen gå upp till 30-35 grader i kök och uterum. I augusti månad så är det på kvällarna, runt klockan 18, då solen sakta sakta börjar sänka sig, men fortfarande värmer, som den kikar in hos oss och höjer temperaturen i huset lite väl mycket.

Solpanelerna älskar solen och bryr sig inte ett dugg om futtiga plusgrader
och isiga nordanvindar i mars. Elda ikväll? Inte en chans!

Vad gör vi åt årets varmaste månader då? Inte ett dugg. Solens värmande strålar är så pass viktiga för husets uppvärmning resten av året så att vi väljer att härda ut. Ja, vi lider ju egentligen inte speciellt mycket. Nu i mars är det bara att öppna upp några dörrar så regleras temperaturen hyfsat snabbt och i augusti ser vi till att ha skjutdörrarna in till vinkeln med sovrummen stängda. Markiser kommer inte på tal då frugan i huset har satt sina ben i backen och varit ytterst tydlig på den punkten. Ok, på fönstret in till tvättstugan där hundarna är, där kan det gå an, men då ska det vara en sådan markis som går rakt ner. Punkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar