Sidor

Det senaste från Instagram

tisdag 24 mars 2015

Kvällströtta solpaneler

Så blev det kvällen och solpanelerna har varvat ner för dagen. Vad blev då totala antalet kWh? Ja, prognosen utlovade strålande solsken större delen av dagen och det var också vad vi fick här i västra delarna av Värmland. Lite senare på eftermiddagen mulnade det på, men vi bjöds på en riktigt härlig vårdag!

Temperaturkurvan för solpanelerna denna soliga marsdag

Lufttemperaturen har legat på 8-10 grader och som ni kan se på bilden ovan så steg temperaturen på solpanelerna till hela 75 grader mitt på dagen. Där höll den sig någon timma innan stackmolnen gjorde inträde på himlen och solen började sänka sig och vandra allt längre väster ut. 

Skikttemperaturerna i ackumulatortanken

Solpanelerna laddar in värme i vår 750 liter stora ackumulatortank när differensen mellan tank och panelvatten är större än 3 grader (till panelvattnets fördel). Mätpunkten sitter i botten på tanken där temperaturen är som lägst. Vårt tappvarmvatten tas från mittenskiktet i tanken och efter en sådan här dag behöver vi oftast inte elda. Huset är uppvärmt genom såväl solstrålningen in genom fönstren som genom det vattenburna golvvärmesystemet och vi har gott om varmvatten för dusch, disk mm. Ibland kan dock utomhustemperaturen störtdyka på nätterna så här på vårkanten och då kan det vara skönt att tända en brasa på kvällen för att ligga steget före på morgonen. Jo, det är ju i och för sig att lyxa till det i överkant, men men. Lite vardagslyx ska man allt försöka unna sig så ofta som möjligt. Inatt utlovas inga minusgrader alls. Nästa brasa i kakelugnen blir nog imorgon eftermiddag/kväll då det ser ut att bli en grå och mulen dag där vi inte får någon hjälp av våra solpaneler.

Energin från solpanelerna varierar stort den här årstiden

Hur mycket energi som genereras från våra solpaneler varierar precis lika mycket som vädret. Inte alls konstigt då det är solen som håller i taktpinnen och avgör hur mycket som laddas in i systemet. Vårvädret brukar ju vara ömsom sol, ömsom vatten eller ja, sol, regn, mulet, snö och vind i en salig blandning och därför ser stapeldiagrammet över antal genererade kWh ut som på bilden ovan. Till helgen verkar det som om vi har en hög stolpe att se fram emot igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar