Sidor

Det senaste från Instagram

lördag 1 augusti 2015

Vi testar täckodling

Mycket är sedan gammalt och täckodling, ja det är är verkligen sedan gammalt. Vi har dock inte testat det innan, men 2015 är året då vi gör ett försök.

Än så länge har vi tyvärr inte så mycket i vår trädgård ännu förutom en på tok för stor gräsmatta. Villa Nystuga står på ett upphöjt gammalt gärde som vi under tre somrar har klippt och klippt och klippt och klippt. Nu börjar de värsta groparna och tuvorna jämnas ut och de minst sagt obehagliga tistlarna blir allt färre och färre. I bakhuvudet finns massor av idéer för trädgårdsland, köksträdgård, pionrabatt, utedusch, rosenpergola mm mm, men än så länge är det mesta grönt. Och grönt kan jag lova er att det är. I hur många år som helst har kor bajsat på gärdet som nu är vår gräsmatta så jag vill lova er att här växer. Varannan dag måste vi klippa. Jättekul när ytan är 5000 kvm. Ingen brist på sysselsättning här inte. Om vi funderar på robotgräsklippare? Haha, typ varannan dag...

Hur som helst. Täckodling. Sara Bäckmo driver Skillnadens trädgård och är en stor inspirationskälla, inte minst när det gäller täckodling. Enligt henne behövs ingen gödsel eftersom gräs och trädgårdsavfall som bryts ner avger det som växter och grönsaker behöver och förutom just näring så bidrar täckodlingen till att hålla jorden fuktig och ogräset borta. Det sistnämnda om att det ska kväva ogräset var den avgörande faktorn för att jag skulle testa. Först ut, syrenhäck och fruktträd.

Ny jord som täckts med tidningar...

I höstas gjorde jag ett allvarligt försök med att få bort ogräs från vår blivande syrenhäck. Det där med att fylla på med ny jord glömdes som bort, men i sommar så tog jag tag i det igen. Mer jord, ett lager med tidningar och sist massor av gräsklipp. En syrenhäck kan tyckas vara växtkraftig på egen hand, men när plantorna är små så är det ett stor plus om konkurrerande rotgräs hålls på en bits avstånd. Det samma gäller för fruktträd de första åren.

Även den nyplanterade hallonrundeln har fått sig ett lager med täckmaterial, men om det projektet skriver jag ihop ett helt eget inlägg. Att "bara gräva ner" några hallonplantor visade sig vara mer jobb än vi någonsin kunnat tänka oss...

... innan ett lager med gräs lagts på toppen.

Efter några dagar, beroende på väder och vind, så gulnar täckmaterialet. Kanske inte jättesnyggt, men tydligen riktigt bra. Nu hoppas jag på att ogräset håller sig undan, vilket det faktiskt till största delen har gjort, och att maskarna ser till att jordförbättra ordentligt.

Här på landet finns det gott om täckmaterial

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar