Sidor

Det senaste från Instagram

torsdag 27 augusti 2015

Grönt hos hönorna



Klart att även hönorna ska ha det grönt runt omkring sig. Humlen och vinbärsbuskarna som vi planterade i mitten av maj har nu satt fart ordentligt!

Ok, regnet gjorde att den korta sommaren plötsligt övergick i höst, men ack som vi behövde den nederbörden! Visst, jag har fått lyssna på ett evigt gnäll och muttrande från min make om att gräsmattan börjat växa igen och hur svår den är att klippa när den är blöt, men i övrigt så kan jag nästan höra jublet från såväl grönsaker som fruktträd och perenna blommor.

Som jag berättat tidigare så fanns tyvärr inga bärbuskar eller fruktträd på vår tomt när vi köpte den. I bergssluttningen där barnen nu har sin lekplats, där hittade vi däremot bland annat både svartvinbärs- och krusbärsbuskar. Skulle tippa på att de upplevt någonstans mellan 50-100 somrar och i den utarmade och näringsfattiga jorden så har de med all säkerhet redan sett sina bästa dagar. Perfekta buskar att sätta i hönsgården!


Vi valde att börja testa med att flytta vinbärsbuskarna som verkligen behövde en ny växtplats. De få grenarna var grova, men faktiskt inte skrovliga. Några bär blev det inte i år, men buskarna är gröna och fina med massor av nya grenskott. Nästa år håller vi tummarna för att det kikar upp några nya skott så att vi på sikt kan knipsa av de gamla grenarna och ge plats för unga friska krafter. Det vore ju häftigt om hönorna kunde sitta på sittpinnen och käka vinbär direkt från busken!


Till skillnad från bärbuskar och fruktträd så finns här humle i överflöd. Överallt hittar vi hur den sträva och kraftiga växten har slingrat sig in och fast. I träd, i buskar, i gamla upplagor av sig själv och rätt och slätt utsträckt på marken. En perfekt växt för att ge hönorna lite vindskydd och tak i sin gård. När humlen och vinbärsbuskarna sedan släpper sina blad framåt senhösten, ja då får hönorna extra mycket material att sprätta runt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar